ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК: Кристалина Георгиева сама организира кампанията си

Форум "Да

Кристалина Георгиева е част от екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя излезе в неплатен отпуск, за да организира сама и при пълна независимост своята кампания за генерален секретар на ООН, заяви на пресконференция днес говорител на комисията, цитиран от БТА.

Повод за коментара са възражения от страна на бившия португалски президент социалист Жоржи Сампаю.

"Взимаме всички мерки, за да може комисията да запази своята независимост по отношение на нейната кампания. Просто не разбирам как комисията може да бъде обвинена, че взима участие в тази кампания, която е изцяло не свързана с нас", добави говорителят.

По-рано европейският комисар Кристалина Георгиева, която се включи със закъснение в надпреварата за следващ генерален секретар на ООН, заяви в интервю за "Асошиейтед прес", че да стане първият ръководител на организацията от Източна Европа и първата жена на този най-висш дипломатически пост в света би показало всеобхватността и универсалността на Обединените нации.

Българският дипломат и бивш вицепрезидент на Световната банка изтъкна обаче преди днешното й изслушване пред Общото събрание на ООН, че най-голямо значение Тя каза, че ако стане генерален секретар на ООН, неин спешен приоритет ще бъде да работи на всички нива за уреждане на конфликта в Сирия, да превърне в приоритет предотвратяването на конфликти, да изпълни целите за развитие на ООН за 2030 г. и Парижкото споразумение за борба с климатичните промени и да подходи "по-енергично" към реформирането на ООН.нейните умения и решимост, които ще приложи на този пост.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст