ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Детско полицейско управление започна работа в Силистра

Детско РУП

Днес започна работа Детско полицейско управление в Силистра. Инициативата се реализира с третокласници от ОУ „Св.св.Кирил и Методий” и е част от Националната програма „Детско полицейско управление”, чийто официален старт бе даден през месец май тази година.

Ирена Мърова, инспектор в Детска педагогическа стая при РУ-Силистра, въведе третокласниците в тематиката, с която предстои да се запознаят през идните месеци. Под вещото й ръководство те успяха да систематизират и допълнят знанията си за устройството и функциите на полицията. Научиха повече за специфичните задачи, които изпълняват служителите в охранителна, криминална и пътна полиция, както и за униформите и отличителните им знаци.
Децата с готовност се превъплътиха в ролята на разследващи полицаи и успяха да разкрият „кражба” на телефон, както и да заловят злосторника, който бе принуден не само да върне открадната вещ, но и да се извини на потърпевшия.

През следващите месеци бъдещите полицаи ще се обучават по теми, свързани с безопасността на движението по пътищата, хулиганството, вредата от употребата на наркотици и тютюневи изделия, оказване на първа долекарска помощ и др., както и ще имат практически занятия по детска полицейска лична защита.

Основни партньори в реализирането на Детско полицейско управление в Силистра са Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и ОС на БЧК.

Първо занятие проведоха днес и децата от Детско полицейско управление в СОУ „Христо Ботев”- Тутракан, а през следващата седмица предстои това да се случи и в СОУ „Васил Левски”- Дулово.

Справка:
Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов. Заложените теми и методически указания са разработени от групата, в която влизат представители на МВР, Министерството  на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания децата да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип, уважение и толерантност към другите. В обучителния процес  ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози, експерти от БЧК, БТС и други партньори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст