ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гръцкият президент иска България да върне “заграбени“ църковни реликви

Прокопис Павлопулос

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отправи искане към България да върне ценните църковни реликви, които български войски са взели от манастира "Св. Богородица Икосифиниса" в близост до гр. Драма.

Павлопулос отправи искането си към София по време на събитие в село Доксат в Егейска Македония край гр. Драма- отбелязване годишнина от подпалването на селото от български войски на 29 септември 1941 г. Гръцкият президент каза: "България, която е член на обединена Европа, е длъжна да ни върне църковните ценности, които е откраднала от манастира "Св. Богородица Икосифиниса".

Гръцката страна периодично повдига въпроса за връщането на църковната утвар и други реликви на манастира "Св. Богородица Икосифиниса (Косиница)", отнети от българските войски през 1917 г. Тогава е прибрана част от църковната утвар на манастира, включително и икона-мощехранителница, икони и ръкописи.

Въпросът за тези реликви беше поставен и от вселенския патриарх Вартоломей по време на неговото посещение в България през ноември 2015 г., което предизвика силна негативна реакция в обществото. Той поиска от българската държава да върне църковни ценности, които според неговите твърдения, принадлежали на гърците. За да не се срещне с критичното мнение на обществеността и медиите, Вартоломей тогава отмени насрочения си брифинг по време на посещението си в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст