ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

КФН вече ще се самоиздържа

Пресконференция на Карина Караиванова - председател на КФН Марио Гаврилов

Комисията за финансов надзор (КФН) вече няма да получава бюджетни средства. Председателят ѝ Карина Караиванова съобщи, че е постигната договореност с поднадзорните лица – Комисията да може сама да се финансира, което означава, че таксите ще бъдат увеличени. За да стане това факт обаче, процедурата ще трябва да бъде одобрена от парламента.

В момента годишно небанковият регулатор получава малко над 3 млн. лева като трансфер от хазната. По-голямата част от бюджета на Комисията и сега се получава от такси и глоби.

Караиванова коментира и оценката на балансите на застрахователите и пенсионните дружества. Според нея процесът вече е в такъв вид, че не би следвало да поражда въпроси за резултатите в края на годината. Стана ясно още, че утре Комисията ще публикува окончателния списък на компаниите, които ще извършват независимата оценка.

Председателят на КФН комнтира още, че при Комисията за насърчаване и стимулиране на развитието на капиталовия пазар следващата седмица предстоят добри новини. "Има обединение на усилията, не само от страна на Комисия, Борса и Депозитар, но и от всички заинтересовани страни. Ще има и публично събитие, на което всички заедно ще декларират тази обща визия от необходимост от съвместни усилия за развитието на капиталов пазар“, заяви тя.

По думите й през изминалия месец вече се наблюдават положителни събития на борсата. "Има съживяване на пазара и резултатите са много добри. Нещо, което не е наблюдавано поне през изминалите две години“, посочи Караиванова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст