ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

оградата на българо-турската граница

ОГРАДА

Бежанците се пренасочват към местата, където все още няма изградена ограда. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова от парламентарната трибуна в рамките на редовния блицконтрол.

Тя подчерта, че това е информация не на правителството, а е получена от ФРОНТЕКС.

Вътрешният министър изрази надежда, че до края на годината оградата по границата ще може да бъде изградена докрай, въпреки че призна за сериозни трудности с последните километри.
За около 20 км в Бургаска и Хасковска област все още няма финансиране, потвърди опасенията на депутата от ПФ Валери Симеонов.

До този момент са изградени 124 км и 128 км пътища, които са изключително важни за реакция при бежански натиск и за поддръжка на самото съоръжение, обясни Бъчварова.

В момента се изграждат едни 56 км., които се намират в изключително труден терен. На места наклонът е с 60 градуса, посочи още министърът.

 

В процес на изграждане са 56 км от оградата на българо-турската граница. Надявам се в следващите 1-2 месеца да бъдат завършени. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на парламентарния блиц-контрол и в отговор на въпрос от народния представител от ПГ на Патриотични фронт Валери Симеонов, относно строежа на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Който е имал възможност да види границата отгоре и този терен отгоре, знае колко е труден теренът за строителство. На места наклонът достига до 60⁰, което прави много трудна работата и на техниката, и на хората. Информирана съм, че предстои изграждане, след отпускане на финансиране 20 км. От тях в Хасково по поречието на р. Тунджа са 11 км, а в Бургас по течението на р. Резовска – 9 км. Очакваме допълнително финансиране, надявам се Министерство на финансите бързо да реагира и да започнем строителството и на този участък”, подчерта Бъчварова. По думите ѝ има данни, които свидетелстват за пренасочване на мигрантските потоци през места, където няма изградена ограда. „Общата дължина на българо-турската граница е 259 км. Дължината на оградата, която е проектирана и ще бъде изградена, е 229 км. От нея 30 км е била изградена по време на предишното правителство”, поясни министър Бъчварова.

 

В рамките на контрола вътрешния министър отговаря и на въпроси за бежанските центрове и изграждането на новите три площадки за настаняване на мигранти. Румяна Бъчварова заяви, че се търсят терени, на които да се наставят три временни центрове, които ще бъдат използвани само при нов и масиран натиск, като тези терени се избират според инфраструктура и възможности, които предоставят. Тези временни центрове ще бъдат с фургони и засилена охрана, за да може да се овладее движението на бежанците в страната.

„Допуснем ли всички бежанци да се движат самостоятелно из цялата страна – това би било катастрофа”, предупреди Румяна Бъчварова и допълни, че се прави всичко възможно да не се допуска компромис с процедурите.

До този момент 1300 – 1400 бежанци се изведени по програмата за релокация, 100 са върнати от Турция, а около 500 в Афганистан по програмата за връщане в страна на произход.

От парламентарната трибуни Румяна Бъчварова увери и че в момента се преценява кой от трите бежански центъра в София да бъде изнесен извън населеното място именно с цел опазване на обществения ред.

Тя увери, че МВР се старая да изпълни на първо място ангажиментите си спрямо българските граждани, но и без да пренебрегва човешките права на „тези хора, които според всички международни стандарти се нуждаят от закрила и съдействие”.

 

 

 

БЕЖАНЦИ

„В пленарна зала вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова потвърди страховете на БСП, че 160 млн. евро отпуснати от ЕС, с които така се хвали правителството на Борисов, ще бъдат изхарчени в голяма степен за осигуряване на жилища за бежанци в българските общини”. Това заяви пред медиите в НС народният представител от ПГ на БСП Лява България Таско Ерменков.

„Бяхме притеснени от постановление на МС, с което се е приела наредба за условията и реда за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумения за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила”, обясни социалистът. Той поясни, че в наредбата е записано: осигуряване на жилищно настаняване; записване в детска градина или общинско училище на деца, подлежащи на задължителна предучилищна и училищна подготовка; провеждане на обучение на български език; здравно осигуряване и обслужване; професионално ориентиране и включване в обучение на възрастни; включване в програми за заетост и обучение. Социалистът допълни, че освен всичко друго кметовете са задължени да осигуряват на съответните чужденци и избор на личен лекар, достъп до други административни услуги, заплащане на здравни осигуровки, на всяко лице, за което е сключено споразумение за интеграция.

Ерменков заяви, че би било прекрасно, ако това се отнасяше за български млади семейства, безработни, тези които държат на България и на които ще разчитаме за в бъдеще и искаме да задържим тук. „Всичко това обаче се отнася за настаняване на лицата, които са получили закрила, това са разходи за мигранти в общини, където ще решаваме демографския проблем чрез заселване на лица, част от които може и да са бежанци, но в статистиката се вижда че по-скоро са икономически емигранти и не са допринесли с нищо за България”, заяви депутатът от левицата.

„Борисов и правителството защитават българските интереси, работи за бъдещето на българския народ, проявява грижа за българската младеж или обслужва западно европейски интереси, които искат да превърнат България в един голям бежански лагер?”, попита Ерменков.   

Филип Попов: Наредбата за настаняване на бежанци в български общини е пагубна за България

„Бъчварова най-накрая изплю камъчето – в българските общини ще бъдат настанявани бежанци”. Заяви секретарят по законодателството на ПГ на БСП Лява България  Филип Попов. Той бе категоричен, че приетата наредба е пагубна за България и трябва незабавно да бъде отменена.

Иван Иванов: Стана ясно, че очакваме голям брой от бежанците да бъдат върнати у нас

„Бъчварова не каза нито дума за българската позиция и какви мерки ще бъдат приети по отношение на Дъблинскския регламент”, заяви депутатът от левицата Иван Иванов. Той обясни, че според този регламент страната ни е длъжна да приеме всички бежанци, които са минали през българска територия и са били регистрирани тук, ако страните, в които са стигнали решат да ги върнат. „От думите на вицепремиера стана ясно, че очакваме голям брой от тези хора да бъдат върнати у нас”, каза още той. 

 

 

Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкованието, което БСП дава е, че ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да провеждаме интеграционна политика, това е нашият ангажимент, когато сме приели по механизма за релокация и презаселване да настаним бежанци, да им осигурим възможности те да пребивават тук и да се интегрират в нашето общество по възможно най-толерантния начин и общините сами да определят кого биха могли да настанят“, обясни министърът. „За всеки един бежанец са определени сумите, които се предоставят. Тази политика и мерки имат европейско финансиране. Националното съфинансиране е в рамките на 10%, в което е например преместването от едно място, на което пристигат до съответната община“, посочи Румяна Бъчварова. На въпрос дали е възможно да ни бъдат върнати бежанци по Дъблинското споразумение, министърът коментира, че засега общото решение е, че няма да има такова връщане. „Връщането не е в рамките на тази програма по интеграция на тези, които са релокирани или презаселени“, допълни Румяна Бъчварова. „Смята се, че 2 години е достатъчен период, в който те ще могат да се интегрират и да си намерят работа. Има държави, които изключително много разчитат да имат допълнителна работа сила“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА

 

В рамките на 2 години е достатъчен период бежанците да могат да се интегрират и да си намерят работа. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред медиите в НС след участието си в блиц-контрола, предаде репортер на БГНЕС. Какво означава за вас промяна на етническия състав на нацията, обърна се след въпроса на БГНЕС с въпрос вътрешният министър. Това е много лоша спекулация, подчерта тя, влизайки в диалог и с представители на други медии. Вие наясно ли сте Вашите родители откъде са дошли, запита тя. Това са естествени процеси на хора, които избират къде да живеят, каза Бъчварова. По цял свят е така. Нашите българи също избират да живеят някъде другаде и отиват в Канада, в Щатите, във Великобритания, в Испания- това етническо прочистване ли е на тия държави? Вие в какви категории мислите- аз не мога да разбера, коментира Бъчварова. Общините сами трябва да определят кого биха могли да настанят- има общини, в които има обезлюдяване, има свободни жилища. По тяхна преценка могат да вземат семейства, а ние настояваме да бъдат основно семейства, да се заселят, подчерта министърът. Оттук нататък е ангажиментът на общините в обучението на децата, каза тя. Това не е заселване, става въпрос за осигуряване на пребиваване, а тълкуванието, което БСП дава е, че ние ще правим центрове за постоянно настаняване на бежанци- това е съвсем друго. На въпрос на БГНЕС това ли е смисълът на постановлението на МС от 12 август т.г., че става дума за дългосрочно заселване у нас на бежанците, министърът отговори: Точно за това е механизмът за релокация и презаселване, това е, което сме определили, както и квотите преди година и половина, които обсъждахме и приехме по една доста справедлива форма. И това е ангажимент на всяка една от европейските държави, посочи министърът

Прочети още на: http://www.bgnes.com/bylgariia/politika/4461253/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст