ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОП – Благоевград предаде на съд обвиняем, незаконно държал ценни антични монети

Антични монети

Благоевградската окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Е. Тошков, обвинен в извършване на престъпление по чл. 278, ал. 6, изр. 1, пр. 3 от Наказателния кодекс – незаконно държане на повече от три археологически обекта.

През март 2015 г., в резултат на оперативно-издирвателните мероприятия във връзка с извършена кражба, при обиск на Е. Тошков наред с личните му вещи полицейските служители установили наличие на седем броя старинни монети. Те били доброволно предадени от него, като в протокола той собственоръчно написал, че закупил монетите от Република Македония. Впоследствие, при разпит в качеството на обвиняем, той обяснил, че ги намерил в дома на негов починал вече родственик, без да посочва кой именно.

В хода на разследването е установено, че обвиняемият не е отправял искане за идентификация и регистрация на откритите у него археологически обекти. Той съзнавал, че старинните монети представляват публична държавна собственост, но въпреки това не извършил необходимите процедурни действия, предвидени в закона за този вид вещи.

От заключението на изготвената нумизматична експертиза за установяване автентичността на предадените старинни монети е видно, че те са движими културни ценности с научна стойност, съгласно Закона за културното наследство. Те са и археологически обекти по смисъла на същия закон. Общата пазарна оценка на описаните в експертизата медени римски и византийско монети възлиза на 195 лева.

Според чл. 2а от ЗКН, културните ценности, археологическите обекти, произхождащи от територията и акваторията на Република България, са публична държавна собственост, поради което подлежат на идентификация и регистрация по надлежен ред.

Предстои да започне съдебен процес срещу обвиняемия, незаконно държал ценни археологически обекти. За този вид престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години и глоба от три хиляди до петнадесет хиляди лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст