Родината на текилата Мексико призна Savoy Silver Tequila за една от най-добрите на планетата и я награди със златен медал. Несравнимото по значимост отличие дойде от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Тази година световният конкурс събра изтъкнати познавачи в едноименния мексикански град Текила, за да избере най-автентичните и пивки напитки от синьо агаве.
Малко известен факт е, че според международното законодателство, за да носи едно питие названието „текила“ върху етикета си, то трябва да е произведено единствено и само в Мексико. По същия начин конякът и шампанското не могат да се правят другаде освен във Франция, а узото – в Гърция. Изискванията са гаранция, че напитките ще носят духа и традициите на тези държави и че са създадени по най-високите им стандарти за качество. Ето защо съдиите от конкурса бяха очаровани да научат, че Savoy Silver Tequila е единствената истинска текила, която се бутилира в Източна Европа. Тя също така e официално призната от Съветa за регулация на текилата (Tequila Regulatory Council) и е вписана с уникален номер NOM 1504 в мексиканските регистри.
(Снимка – пдф файл с диплома от конкурса)
Златният медал на Savoy Silver Tequila в Мексико бе присъден от водещи износители на текила, световноизвестни бармани, дегустатори, технолози и собственици на някои от най-изисканите барове и ресторанти на планетата. Всички те са известни с изключително строгите си изисквания към питието, завещано ни от ацтеките. Ето защо само най-добрите текили успяха да се преборят за одобрението им.
Златната текила на Savoy се произвежда от стогодишната семейна дестилерия Agave Azul San Jose S.А в Гуадалахара, Мексико. Притежателите й са едни от малкото, имащи права както над автентичната рецепта на ацтеките, така и над метода за дестилация, наследен от испанските колонизатори. Страст, професионализъм и отдаденост към потребителите са ценностите, предавани от поколение на поколение в тяхното семейство, разказаха създателите на Savoy Silver Tequila. Те цитираха стара мексиканска поговорка, според която „Синьото агаве се жертва, за да ни даде своите съкровени сладки плодове“. Впоследствие реколтата се оставя да ферментира в единствените по рода си метални казани, произвеждани от местни занаятчии. Следва деликатен процес на дестилация, по време на който сладките захари се превръщат в алкохол за направата на текилата, която покори с уникалния си вкус познавачите от Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Напитката произлиза от плантациите за синьо агаве в планините Jalisco, които са част от строго определения район за произход, наблюдаван от Съветa за регулация. Тероарът в тази част на света допринася за специфичния вкус и богатство на ароматите на Savoy Silver Tequila, а мексиканската традиция и дух са неизменна част от рецептата й.
Резултатите от конкурса могат да се открият в следния линк: http://www.spiritsselection.com/documents/PalmaresSpirit2016.pdf
ЩО Е АГАВЕ?
В превод от мексикански думата „агаве“ означава „възхитително“, защото вълшебното растение е имало изключително голяма роля в бита на местното население. Освен за храна и като суровина за производство на текила от него са се правели платове и дори книги. Първоначално то е служило на ацтеките за направа на свещената напитка „пулке“. Наричали я “храна за боговете” и била любимо питие на войни и аристократи. Днес 70% от световното производство на плода е в Мексико. Но единственото агаве растение, което е одобрено от местното законодателство за производство на текила (NOM), е синьото агаве. То се култивира само в тамошния щат Халиско (Jalisco). Растението достига своята зрялост между осмата и десетата година от изникването си, когато достига височина от 5 метра, а листата му стават дълги два-три метра. В този период, под изключително строг контрол, то се разрязва, за да се отделят плодът и сърцевината му.
КАК ГО ПРАВЯТ МЕКСИКАНЦИТЕ?
“Вулканът на текилата” е свещена планина за местното население в Jalisco. По името на планината и на разположения в подножието й град Текила произлиза името на най-известната мексиканска напитка. На езика на местното индианско население „текила“ означава вулкан.
Текилата е една от най-популярните напитки сред барманите по света. Традиционната наздравица по мексикански е лесна и забавна. Просто пригответе парченца лимон, няколко чаши за шот, пълни с текила, и сложете сол в пространството между показалеца и големия пръст на ръката. Кажете наздраве, вземете солта с езика си, изпийте шота с текила и хапнете парчето лимон.
Savoy Silver Tequila, като сребърна текила, е изключително подходяща за коктейли, защото успява да запази част от вкуса и аромата си и да допринесе за направата на вкусни и лесни за пиене коктейли.
Разбира се, не можем да забравим множеството популярни коктейли с текила, като най-известният измежду тях е „Маргарита“.
Друг коктейл, широко известен в Мексико, е т.нар. „Знаме“, при който сребърна текила се миксира в чаша с доматен сок и сок от лимон. Наричан е така, защото трите съставки в коктейла симулират мексиканското знаме.
Най-популярният коктейл с текила в Мексико е в комбинация с бира. Висока халба, пълна наполовина със светла бира, се допълва с текила и лимонада. Коктейлът е известен като The Bull.