ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ТТИП е в реанимацията, СЕТА чака за подпис

ttip

Тъкмо когато си мислехме, че със споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и Европейския съюз е свършено, в Ню Йорк започна 15-ят кръг преговори между експерти от Еврокомисията и администрацията на президента Барак Обама. Само преди няколко седмици френският президент Франсоа Оланд открито обяви, че страната му не подкрепя споразумението. В изявление пред френските посланици той обясни, че не би могъл да сключи такъв контракт преди края на мандата на Обама през януари следващата година. "Преговорите са в застой, позициите не се уважават", изтъкна Оланд.

"Преговорите между Европейския съюз и САЩ трябва да бъдат преустановени, докато не се осигури балансирането на интересите и на двете страни", подчерта миналия месец и белгийският премиер Шарл Мишел. Същият тон се чу и от Германия, след като германският вицеканцлер Зигмар Габриел заговори за провал, тъй като Съединените щати и общността не били намерили съгласие по нито една от 27-те глави на договора. "По мое мнение преговорите със САЩ практически са провалени, въпреки че никой не си го признава", посочи той.

Нещо повече, френският министър на търговията Матиас Фекл  директно каза, че по време на Съвета на министрите на търговията на ЕС в края на септември ще поиска спиране на преговорите. Само че въпросното съвещание отмина без много шум. Чу се само гласът на словашкия министър на икономиката Петер Жига, чиято държава в момента председателства ЕС. По думите му, не е възможно до края на годината да се постигне споразумение по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство. Но никой не спомена, че пактът ще отиде в историята. Дори напротив, еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом изрази надежда двата екипа да "постигнат максимален напредък в поредния кръг преговори", който започна тази седмица в Ню Йорк.

Междувременно през последните дни бяха организирани нови протести срещу ТТИП в редица европейски градове. Дали заради тях, или по повод подновените разговори, в дневния ред на насрочената за 21 и 22 октомври среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС е включена и темата за трансатлантическото сътрудничество. Тогава ще се обсъжда и друг важен документ, който е в процес на подготовка – Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (известно като СЕТА). Преговорите по него формално са приключили и остава да бъде гласувано от страните членки. Конкретно у нас правителственото решение за CETA е тайна. Дори Народното събрание не е уведомено каква позиция заема изпълнителната власт, а очакваният на 1 октомври анализ на парламента по въпроса все още не е готов. Причината е, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която междувременно влезе в битката за президентския пост, реши проекторешението да бъде обсъдено и гласувано в още няколко комисии, преди да стигне до пленарната зала. На фона на предстоящия вот обаче това начинание може да се проточи дотолкова, че напълно да се обезсмисли, след като кабинетът даде своя глас в Брюксел.

Дискусии за ТТИП и CETA възникнаха и на неформално ниво. Георги Димитров от Фондация "Право и интернет" например заяви през седмицата, че Трансатлантическото споразумение ще е от ключово значение за България, защото голяма част от износа й се дължи на IT индустрията, а пактът ще даде на сектора много повече възможности. Днес, за да може даден продукт да стигне от единия до другия пазар, той преминава през тежки сертификации поради различните нормативни изисквания в Европа и САЩ.

Координатор на "STOP TTIP" за нашата страна и представител на сдружение "Солидарна България" Георги Христов пък отново изтъкна, че търговските споразумения СЕТА и ТТИП защитават интересите на големите корпорации и чуждестранните инвеститори за сметка на местния бизнес. Той допълни, че заседанията продължават да се провеждат при абсолютна секретност, без да има никакъв шанс хората да разговарят с министрите. "Например ние не знаем дали Божидар Лукарски е участвал в тези сесии и – ако е, каква позиция е защитавал", отбеляза Христов. Според него изобщо не се знае българската позиция за СЕТА, независимо от опитите на сдружението му да получи становището на правителството. "Споразумението с Канада наистина е като троянския кон, защото над 400 хиляди американски компании имат регистрация там и чрез СЕТА те също ще се възползват от постигнатите договорености", смята Христов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст