ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спогодбата за климата влиза в сила

конференция-климат-Париж-протести

Първото в историята универсално, законно обвързващо глобално климатично споразумение ще влезе в сила следващия месец. През седмицата Европейският парламент го ратифицира по-рано от очакваното с 610 гласа "за", 38 гласа "против" и 31 "въздържали се". По този начин бе изпълнена и втората част от условието документът от Париж да получи "благословията" на най-малко 55 страни, отговорни за най-малко 55% от общите емисии на парниковите газове. Така ЕС вече може да се присъедини към САЩ, Китай, Индия и други по време на  предстоящата през ноември в Маракеш среща. 

"Влизането в сила на Парижкото споразумение по-малко от година след подписването му е огромно постижение, имайки предвид, че този процес отне осем години за протокола от Киото. Днешният вот също така означава, че ЕС остава лидер по въпросите на климата", отбеляза председателят на Европарламента Мартин Шулц.

Досега седем страни членки са завършили националните си процедури по ратификация на спогодбата – Унгария, Франция, Словакия, Австрия, Малта, Португалия и Германия. Те отговарят общо за 5% от глобалните вредни емисии. В България одобрението ще се дава тепърва. Като член на общността тя и сега има строго разписани ангажименти за намаляване на емисиите парникови газове, отделяни от промишлеността в атмосферата. При това се справя повече от успешно. Нашата държава е една от малкото в ЕС, които вече са изпълнили целите си до 2020 г. за равнището на възобновяемите енергийни източници в производството на ток, енергийната ефективност и намаляване на парниковите газове спрямо 1990-а. Делът на електроенергията от вятър, слънце и вода е 19 на сто при заложени 16 процента. През миналата година сме получили 224 млн. лв. от продажбата на въглеродни емисии на проведените търгове в съюза и още 1.7 млн. лв. от продажбата на авиационни квоти. 

Споразумението от Париж със сигурност ще даде още по-сериозен тласък на нисковъглеродната индустрия. Тоест ще има по-голям пазар за електромобили, интелигентни системи, пасивни къщи, за производство на светодиодно осветление, високоефективни печки, пелети, компоненти за соларната индустрия, термостати, съвременни строителни материали и т.н. Проблемът е, че предложението на Боливия за създаване на международен трибунал, който да има правомощията  да принуждава подписали документа да го спазват, беше отхвърлено. Така като единствена санкция остана на всеки пет години да се прави ревизия на мерките, предприети от всяка една страна, и да се оценява нейният принос в борбата с климатичните промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст