ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Национален протест срещу бракониерския риболов тръгва от Казанлък

Рибари

Второ протестно шествие ще проведат днес от Централната рибно – опазваща организация (ЦРОО) заради бездействието на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) спрямо бракониерския риболов, съобщи за Радио Стара Загора Атанас Аргиров, заместник – председател на Управителния съвет на (ЦРОО). Протестът ще тръгне от изхода на Казанлък в посока язовир Копринка в 12.00 часа.

„Това е втори протест. Досега не бяхме чути. Опитаха се от ИАРА да направят нещо, но не успяха. Взимаме нещата в свои ръце. Ние имаме създадени групи, които обикалят по язовирите нощем. Прибират се мрежите на бракониерите, вадят се на брега и се горят. Имаме подписан с ИАРА договор в борбата с бракониерския риболов“, обясни Аргиров.

По – рано тази седмица от (ЦРОО) са провели среднощна акция, при която са открили около 800 метра хрилни мрежи във водите на язовир Жребчево. Във водоема са върнати 20 бели риби, 10 сома и около 20 килограма платика и червеноперка. От години рибата лин и змиорката са изчезващ вид у нас заради бракониерски улов, каза още Аргиров.

Едва двама служители на ИАРА извършват огледи на трите най – големи язовира в Старозагорска област – Жребчево, Копринка и Розов кладенец, твърди Аргиров. Бракониерите подбиват цената на рибата, отглеждана в лицензирани стопанства, заради по – ниската продажна цена на черния пазар.

В първия протест, проведен през пролетта, се включиха над 250 души. Днес се очаква участниците в протеста да бъдат много повече, както и да бъде обсъдена и обявена дата за мащабен национален протест срещу всички отговорни за унищожаването на рибните ни ресурси.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст