ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ангелкова: Ще създадем мобилно приложение за туристите

Министерски съвет - заседание Николина Ангелкова

През изминалия летен сезон получихме около 400 сигнала свързани с морските плажове на специалния телефон и e-mail, които създадохме и извършихме над 200 проверки на място, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на дискусията „Прозрачност и ефективност на концесиите в България“.

"Контролът е важен фактор туристическият продукт да отговаря на очакванията на туристите и неговото ефективно прилагане е основен приоритет за Министерството на туризма. По тази причина през лятото действаше и мобилна група за контрол. Тази година на интернет страницата на Министерството на туризма бе разработен модул, през който всеки турист може да провери он-лайн цената на чадърите и шезлонгите на българските плажове. През 2017 г. той ще бъде надграден, като се създаде мобилно приложение за българските и чуждестранните туристи. Това ще повиши информираността за туристите и ще повиши конкурентността в бизнеса", подчерта министър Ангелкова. 

Тя обясни, че във вече приетата от Министерски съвет Методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, е заложена тежест от 40% за предлаганата цена на плажните принадлежности при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия.

"Във всички формули се определя базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг, като цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта до наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.", коментира министърът. 

Ангелкова подчерта, че концесионерите на морски плажове ще трябва да се съобразят със заложената базисна цена за плажните принадлежности още на етап кандидатстване. Приходите от новите 45 договора за наем на плажове възлизат на 1.1 млн. лева, а от концесия на базата изплатени вноски са 4.8 млн. лева, съобщи още министърът.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст