КЗК има достатъчно данни за картел при горивата

Парламент комисия по икономическа политика изслушване на членове на КЗК Юлия Ненкова

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има достатъчно данни за извършено нарушение от страна на шестте вериги бензиностанции, уличени в картел за цените на горивата. Това заяви на пресконференция председателят на антимонополния орган Юлия Ненкова.

В понеделник КЗК обвини шест компании в незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

"Цените на горивата в периода на секторния анализ са били по-високи от тези в Европейския съюз. Сега страните имат 30-дневен срок да се запознаят с предявените им твърдения и да направят възражения. Ще бъдат изслушани в открито заседание, след това комисията ще направи своите анализи и ще определи размера на санкциите", обясни Ненкова.

Тя е категорична, че санкции ще има, а размерът им ще бъде определен от редица фактори – тежест на нарушението, период на договорките, дали е за първи път и т.н. Ненкова уточни, че има опции за смекчаващи определението обстоятелства и глобата може да бъде намалена. Ако някоя верига признае, че е участвала в договорката, наказанието може да бъде намалено. Но засега такива самопризнания нямало. Също така някои вериги били по-активни в кореспонденцията между тях, други по-неактивни и това също ще се вземе предвид при определяне на размера на санкциите.

Веригите бензиностанции може да бъдат санкционирани с до 10% от годишния им оборот. Ако забраненото споразумение бъде потвърдено, с най-солена глоба е заплашена "Лукойл България“, тъй като фирмата е с най-големи приходи – 2,99 млрд. лв. за 2015 г.

"Надяваме се някои предприятия да използват възможностите за смекчаване на определението обстоятелства. Ако предоставят доказателства и ако съдействат на КЗК, тяхната отговорност може да бъде намалена", заяви Ненкова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст