Париж не ще да налага санкции на Русия за Сирия

жан-марк еро

Френският външен министър Жан-Марк Еро каза вчера в Рим, че не гледа много благосклонно на санкции срещу Русия или Иран – поддръжници на сирийския режим, обвинен за кървавите бомбардировки в град Алепо, предаде Франс прес.

"Не е приоритет да навлезем в цикъл на санкции заради самите санкции", заяви министърът в отговор на журналистически въпрос за такава възможност след среща в Рим с колегите си от Италия и Германия, Паоло Джентилони и Франк-Валтер Щайнмайер.

Еро определи положението в Сирия като нетърпимо и изключително драматично. Той изтъкна, че в Сирия няма военно решение и възобновяването на преговорите е единственият изход от бушуващата от пет години война.

Абсолютно наложително е да се постигне прекратяване на бойните действия, бомбардировките да спрат. Няма да се уморим да повтаряме и убеждаваме в това Русия, каза той.

Говорено беше за възможността Русия да повлияе положително на съюзниците си и трябва да се има предвид, че това не стана, каза италианският външен министър, според когото сирийският президент иска да разруши част от град Алепо, за да го завземе. Това е недопустимо, заяви Джентилони.

Става въпрос за моралния ни авторитет, трябва да се сложи край на това изтребление, не само в Алепо, а и в цяла Сирия, подчерта Щайнмайер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст