ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Почина най-дълго управлявалият монарх

Пумипон Адулядет

Почина най-дълго управлявалият монарх в света – краля на Тайланд Пумипон Адулядет. Той бе на 88 години и заемаше престола от 70 години.

"В 15:52 (местно време – бел. ред.) кралят почина мирно в болница Сирирадж в Банкок", се казва в официалното изявление от двореца, цитирано от световните агенции.

Въпреки че лекарите направиха всичко по силите си, състоянието на краля така и не се подобри, допълва дворецът.

Министър-председателят на Тайланд ген. Прают Чан-оча обяви едногодишен траур. 

През следващите 30 дни обществените сгради ще бъдат с наполовина спуснати знамена, държавните служители са призовани да ходят облечени в черно цяла година, а хората – да не организират никакви тържества през следващия месец.

Министър-председателят заяви, че смъртта на Пумипон е най-голямата загуба, която Тайланд е претърпявал от кончината на неговия брат, крал Рама Осми, през 1946 година.

Крал Пумипон Адулядет се възкачи на трона на Тайланд на 9 юни 1946 г. Той бе обединяващото звено в политически разделената страна в продължение на седем десетилетия.

Премиерът каза, че Пумипон е избрал своя наследник още през 2002 г. и че правителството ще информира парламента за неговия избор. Той не назова по име наследника, но най-вероятно става дума за 64-годишния син на покойния крал, принц Маха Ваджиралонгкорн.

     

  •  
Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст