ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

РДНСК събори незаконното минаре на незавършената джамия в Бургас

Събаряне на ресторант Ропотамо

Незаконното минаре на джамията в ромския квартал „Комлука“ е съборено при акция на РДНСК Бургас, установи Флагман.бг.  Строителният надзор без да вдига шум е пратил багер, за да изрине незаконната част от мюсюлманския храм. Това се случи 9 години, след като строителството на джамията беше спряно, нарушението констатирано и описано в протоколите. Разрешение за строежа на джамията насред ромския квартал, където до 2007 г. мюсюлманите едва ли бяха повече от 10%, бе дадено от общинската власт начело с червения кмет Йоан Костадинов. Това стана в най-силното за ДПС време.

Тази джамия започна да се изгражда през 2007 година, но дейностите бяха преустановени, след като се установи, че избраният изпълнител се отклонява от първоначалния проект и поставя встрани доста голямо минаре.

Най-сериозният отпор бе даден от СКАТ тв, където започнаха кампания срещу кмета Костадинов и главния архитект Веселина Илиева, изваждайки в публичното пространство всички книжа по строежа. Бе доказано, че минарето, растящо успоредно с храма, е абсолютно незаконно. Бързостроящият се храм на Аллах бе една от основните причини за сгромолясването на Костадинов от кметския стол след три мандата управление.

Като контрапункт председателят на Общинския съвет в Бургас – Валери Симеонов, през есента на 2007 г. започна градеж на православна църква в квартала. Църквата бе завършена с пари на СКАТ тв и помощта на родолюбиви българи през 2014 г., но джамията все още стои във вида, в който бе през 2007 г.

Едва ли замразеният вид е свързан с недостиг на средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст