Русия и Китай ще коват общ меч

руски китайски военни

Напрежението между Съединените щати, от една страна, и Русия и Китай, от друга, достигна ново равнище, след като представители на Москва и Пекин обявиха, че съвместно ще дадат отговор на американската противоракетна система. Според тях целта на Вашингтон е да може да нанесе безнаказано ядрен удар по страните им.

С разгръщането на щита си над Европа САЩ не предоставят гаранции, че той не е насочен срещу Русия, заяви на 11 октомври заместник-началникът на оперативното управление на китайскиssгенерален щаб генерал-майор Цай Дзюн. "Всъщност той представлява пряка заплаха за Русия", изтъкна китайският военен и посочи, че Вашингтон съзнателно преувеличава опасностите от зоните на възможен ядрен удар и развива защитна система, значително превъзхождаща заплахата.

Представителят на руския генерален щаб генерал-лейтенант Виктор Познихир също подчерта, че конфигурацията и противоракетният потенциал на американската система не отговарят на нивото на реалните и прогнозируеми опасности за САЩ. Заявлението си Познихир направи по време на брифинг в Пекин.

Аргументите на руската страна са, че Северна Корея засега само демонстрира възможности за създаване на балистични ракети с голям радиус на действие, а за иранска опасност вече не може да се говори след сключването на споразумението за ядрената програма на Техеран. При това положение системата, която изграждат в момента САЩ, е предназначена на първо място за борба с руските и китайските ракети, каза Познихир. Единственото възможно решение според генерала е да бъдат предприети адекватни мерки, но това на практика ще представлява нова крачка в надпреварата във въоръжаването.

Първата практическа стъпка, която Москва и Пекин обявиха, са съвместни учения по противоракетна отбрана в началото на следващата година – при положение че едва на 19 септември завършиха общите маневри в Южнокитайско море. Мястото на последното учение не беше избрано случайно, тъй като именно контролът над тези води е в основата на все по-засилващото се напрежение между Пекин и Вашингтон, и по този начин Русия демонстрира солидарност с азиатския си съсед. Непосредствено след руско-китайските маневри пък започна съвместното военноморско учение на САЩ и Южна Корея "Инвинсибъл Спирит".

Все пак разгръщането на американската противоракетна система ще иска по-мащабен отговор от едни съвместни военни маневри и ако засегнатите страни наистина смятат да го дадат, това ще изисква значителни инвестиции. Русия изпитва финансови затруднения, дължащи се както на ниските цени на горивата, така и на наложените й санкции заради намесата й в Украйна, и това поставя под въпрос възможностите й. Икономическата ситуация в Китай е далеч по-благоприятна, още повече че военният му бюджет не превишава 2 на сто от БВП при 4 на сто военни разходи на САЩ. Но пък Поднебесната империя тръгва от по-ниско ниво на въоръжение и технологии в сравнение с Русия и тепърва има много да наваксва. Изглежда, решението е да бъдат обединени руските технологии и китайските пари, като остава въпросът колко далеч ще стигнат по този път двете съседни държави.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст