Честит юбилей!

15 септември - първи учебен ден училище ученици

Учебниците и учебните помагала ще са с 20% по-скъпи, тъй като ще се облагат с ДДС. Това реши Народното събрание през лятото на 2006-а и тази година честваме 10-годишен юбилей на това безумно грубо фискално решение. Преди това учебниците бяха освободени от ДДС. Предложението за облагането им предизвика широка обществена реакция, бе организирана и подписка както против въвеждането на данъка, така и за отмяната на данъчното облагане на книгите. Депутати обаче нагло обявиха, че законът ще бъде приет, тъй като това е част от хармонизирането на българското законодателство с европейското. Ура!

Нено Димов от ДСБ тогава каза, че в европейските директиви никъде не е казано, че трябва да има ДДС върху книгите. Книгата е нещо много повече от хляба, от олиото, от захарта, защото духовното извисяване е много повече от физическото оцеляване и то ни различава от животните, посочи Димов. Но това никой не го чу, защото у нас "ЕС директива" звучи много по-императивно от предишното "Москва ни съветва".

Всяка година след това, при обсъждането на данъчните промени, се повдига въпросът за намаляване или премахване на ДДС върху книгите и учебниците. За последен път през есента на 2014-а Народното събрание отхвърли законопроект за въвеждане на нулеви ставки на ДДС за учебни помагала, произведени в България. Внесе го Волен Сидеров, а основните критики на текстовете му дойдоха от депутатите на ГЕРБ. Лъчезар Иванов попита откъде ще дойдат 1.2 млрд. лв., колкото ще струват тези мерки на страната. То и на него с този славен прякор книги и учебници едва ли му трябват. Иначе, както написа навремето Радой Ралин, "Сит търбух за наука глух"…

Ще завършим с въпрос: "Поляците по-малко европейци ли са от нас, защото при тях ДДС за книги и учебници е само 5 на сто? И затова излизащите там нови заглавия на книги за миналата година са били… 30 000!!!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст