ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Единайсет съдии разследвани за престъпления

цацаров

"Реформираната" съдийска колегия на Висшия съдебен съвет така и не посмя да попита главния прокурор Сотир Цацаров защо някои разследвания срещу магистрати не са приключени повече от 3 от 5, та дори и по 9 години. Въпреки че всички тези съдии, макар и обвинени в престъпления, спокойно могат да поискат да бъдат върнати на работа и ВСС ще е длъжен да уважи искането им, защото максималните срокове, в които те могат да бъдат временно отстранени от работа заради обвиненията си, отдавна са изтекли. Нищо, че самият ВСС няма ясен отговор допустимо и морално ли ще бъде българските граждани да бъдат съдени от магистрати, които сами са подсъдими.

Във вторник (11 октомври) съдийската колегия на ВСС трябваше да приеме "за сведение" регулярната справка за броя на наказателните производства, които се водят срещу съдии. Сводката бе докладвана от Галя Георгиева и според нея към 28 септември тази година прокуратурата е образувала 12 наказателни производства срещу 11 съдии. Сред тях са делата срещу Веселин Пенгезов, две срещу Румяна Ченалова, срещу шефа на Административния съд в Бургас Атанас Вълков и други.

Два от докладваните казуси обаче заслужават да бъдат откроени най-вече заради "достопочтената си възраст":  единият е свързан с делото срещу съдията от Белоградчик Велин Станков, което е образувано преди девет години – през 2007 г., но до момента въобще не е стигнало до съд. През 2012 г. е бил направен опит обвинението да бъде внесено за разглеждане в съда, но е било прекратено и върнато обратно в прокуратурата. Оттам-нататък информация какво се случва с него няма. Другият случай е със съдия Анелия Рашкова от Видин. Нейното дело е образувано през 2010 година. Едва през 2015 г. обвинението срещу нея е пратено в съда, но делото също е прекратено и е върнато обратно за доразследване. То очевидно се точи и в момента.

Впечатлена точно от делото срещу съдия Рашкова, Галя Георгиева от ВСС поиска да се направи проверка защо съдията, натоварен да е докладчик по него, се е бавил 10 месеца, преди да напише разпореждането си, че го връща в прокуратурата. Но предългото разследване на досъдебната фаза въобще не събуди интереса й. Нещо повече: Георгиева се оказа категорично против предложението на колегата си Калин Калпакчиев – тя ще настоява да се търси информация защо се бави казусът, да бъде попитана и прокуратурата защо го разследва от 2010 г. до днес.

В последвалата поредна размяна на злостни реплики между представителите на двете групички в съдийската колегия стана ясно, че мнозинството няма никакво намерение да се конфронтира с Цацаров, и то не само по казуса с Рашкова, а и по което и да било друго от всичките досъдебни производства срещу съдии, които се мотаят в прокуратурата с години. Защо? Защото съдийската колегия трябвало да си гледа собствената къщичка, но не и да се меси на прокуратурата, както обясни Галя Георгиева.

За финал с 8:5 гласа бе категорично отхвърлена и идеята Цацаров да бъде питан какво става с досъдебното производство по записаните разговори между "двете каки" – съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Защото последното, което се чу за него, е, че е било спряно – но как и защо не се разбра.

Та така, в игри и закачки, съдийската колегия отхвърли и предложението на председателя на ВКС Лозан Панов справката за съдиите с наказателни дела да бъде публикувана. В такова решение няма никаква  логика, защото Галя Георгиева изчете справката подробно и "онлайн" и бе тутакси тиражирана от медиите. Но тази реакция на ВСС надали може да изненада някого – все пак този състав на съвета отдавна доказа, че логиката не е сред силните страни за голяма част от членовете му. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст