Невъзможна любов по време на бизнес

клм

През септември 2016-а американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси съобщи за сключването на досъдебно споразумение по урегулиране на обвиненията срещу одиторската компания  Ernst&Young (E&Y). Ведомството обясни, че двама партньори на фирмата са "влезли в прекалено близки лични отношения със свои клиенти". В резултат били нарушени установените фирмени норми, изискващи обективност и безпристрастност при извършването на одити.

Отначало Грегъри Бърнард, старши партньор на E&Y, започнал романтична връзка с финансовия директор на нюйоркско дружество, което проверявал. По даннни на регулатора двамата били в близки отношения минимум три години, като през това време пътешествали заедно и си разменяли подаръци. По-късно се разбрало, че и служителката на E&Y Памела Хартфорд е започнала да се среща с финансовия директор на неназована компания, която одитирала. Отношенията им продължили две години. След като ситуацията станала известна, двамата одитори били отстранени от работа. Те отнесли общо 25 хил. долара глоба и повече няма да могат да упражняват тази професия. Самата E&Y ще плати на регулаторната комисия 9.3 млн. долара. Заради любовната си връзка с одитора пострадал и финансовият директор на неназованата компания – той бил снет от длъжност и глобен с 25 хил. долара.

Историята познава шумни скандали на сексуална почва, които са стрували кариерата на не един и двама началници на големи корпорации. През 2007-а например изплуваха отношенията на шефа на  British Petroleum (BP) Джон Браун с 24-годишния канадец Джефри Шевалие. Двамата се запознали през 2002-ра и романът им продължил до началото на 2006-а. Браун платил университетски курс на младежа, за да получи студентска виза за Великобритания, след което му помогнал да основе бизнес за продажба на рингтонове за мобилни телефони, ставайки един от директорите на новата фирма. Той привлякъл към нея и още няколко служители на BP, като за лансиране на бизнеса на Шевалие използвал не само подчинените си, но и програмното обезпечение на нефтената корпорация. Независимо от това проектът не се развивал успешно и след като се разделил с Браун, бившият му любовник се оказал в трудна финансова ситуация. Шевалие напразно се опитвал да се свърже с шефа на ВР, за да поиска помощ. Тогава решил да се обърне към вестник Мirror on Sunday и да продаде историята за техните отношения. На свой ред Браун пробвал да забрани публикацията чрез съда, но британското правосъдие не само застанало на страната на изданието, но и обвинило магната в лъжливи показания. Наложило се 59-годишният ръководител да напусне поста, който заемал в продължение на 12 години. По онова време Джон Браун, който има титлата лорд, е един от най-влиятелните мениджъри в света и заради символиката на BP във Великобритания са го наричали "краля-слънце". Под негово ръководство корпорацията се превръща в една от най-успешните енергийни групи в Европа. Оттегляйки се предсрочно, лордът се лишил от 3.5 млн. паунда годишен бонус и от възможността да придобие акции на BP.

Жертва на собствените си увлечения станал и Хидеаки Отака, президент на американското подразделение на японската компания Toyota. През 2006-а неговата подчинена Саяка Кобаяши го дава под съд за сексуален тормоз. Жената постъпила в отдела за планиране на Toyota North America през 1997-а, а през март 2005-а била поканена на длъжността личен помощник на президента на фирмата. Но вместо издигане в кариерата "новата длъжност се превърнала в кошмар за личния живот на госпожа Кобаяши", се казва в съдебния иск. Четиридесет и две годишната жена твърдяла, че 65-годишният й началник търсел възможности да остане насаме с нея, настоявал да го придружава в извънработно време, а при командировки открито й предлагал секс. Според думите на ищцата службата за сигурност на Toyota не реагирала на жалбата й. Вместо това й предложили да уреди отношенията си със своя шеф в частен порядък. А когато Кобаяши се оплакала за втори път, просто я уволнили. Седмица след подаването на съдебния иск Отака подал оставка. Той заявил, че не се признава за виновен, но смята, че излишното внимание към персоната му може да навреди на интересите на фирмата. Любопитно е, че Отака лично е писал предисловието към ръководството за служителите на Toyota в Северна Америка. В него – освен всичко друго, се казва, че "всеки уличен в сексуални домогвания е заплашен от дисциплинарно наказание, включително и уволнение".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст