Няма парламент – няма проблем

Корнелия Нинова

Управляващите от ГЕРБ и Патриотите се опитаха да запушат устата на опозицията и да спасят министрите от правителството на Бойко Борисов от неудобни въпроси в предизборната кампания. А "Атака" пак влезе в ролята си на пудел на властта и свърши черната работа. Така от Борисовата партия се опитват по всякакъв начин да улеснят кампанията на своя кандидат за президент Цецка Цачева, както и да пресекат възможността на опозицията да изнася нелицеприятни факти за властта. Очевидно те смятат, че ако през цялото време от медиите "текат" новини само за успехите на кабинета, Цачева ще стигне по-лесно и безпроблемно на "Дондуков" 2.

В сряда (12 октомври) депутатите от мнозинството изненадващо гласуваха парламентът да затвори врати и излезе във ваканция за цял месец. Това стана след ненадейното предложение на народния представител от "Атака" Николай Александров, което ГЕРБ, Патриотичният фронт и част от Реформаторите с охота гласуваха "за". Това недвусмислено показва, че става дума за предварително режисиран сценарий, а от ГЕРБ дори не успяха да скрият, че е съгласуван и с Бойко Борисов.

Мотивът на вносителя на предложението бе, че партиите не бива да използват пленарната зала за предизборна пропаганда. За целта те си имали партийни субсидии и трябвало да тръгнат по районите за кампанията. Така беше решено от 12 октомври до 4 ноември да няма пленарни заседания, но комисиите на Народното събрание да работят. Миналата седмица на два пъти Председателският съвет обсъжда два варианта за парламентарна ваканция – или от 17, или от 24 октомври.

Промененото решение предизвика възмущение в БСП и ДПС. "Парламентът трябва да работи. Такова чудо никога не се е случвало и ние няма да позволим да се случи за пръв път в България", заяви лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание по повод изненадващото спиране на работата в пленарната зала до провеждането на изборите. Според нея това се дължи на

страх сред управляващите

"Действията им днес показват само едно – страх, страх и опит да се заглуши гласът на опозицията и разговорът по най-важните теми на обществото", обяви Нинова. Според нея управляващите се страхуват от вота на недоверие към кабинета, който БСП планираше да внесе преди президентския вот, и от викането в зала на енергийния министър Теменужка Петкова за АЕЦ "Белене". Нинова изреди и други злободневни теми, които притесняват ГЕРБ – стачката на миньорите от мини "Бобов дол", проблемът с бежанците, защо има "Турски поток", а няма "Южен поток", предстоящо вредно споразумение с Канада, което ощетява българските земеделци, казусът с Ирина Бокова и Кристалина Георгиева в ООН…

Лидерът на БСП припомни и че в комисиите вече се разглежда бюджетът за 2017 година. По думите й ГЕРБ са "национални предатели по всички тези теми" и им е най-удобно да избягат от тях, да се скрият и затова предпочитат да няма парламент, който да работи през този период.

Втората причина, поради която управляващите гласуваха предложението на атакиста, но която не признаха, е, че заместникът на Цецка Цачева – Димитър Главчев, изобщо не може да се справи с воденето на заседанията. Това се видя още миналия петък, когато при възникнал конфликт между управляващи и опозиция в залата той не успя да овладее ситуацията и вместо да даде кратка почивка за успокояване на страстите закри заседанието. Факт е, че и все по-трудно се събира кворум в началото на работния ден. Това става чак при втората или третата регистрация на депутатите.

От ГЕРБ дадоха светкавичен брифинг

в отговор на обвиненията на левицата. Те се оправдаха, че гласували за ваканцията, за да не си правят социалистите кампанията в пленарната зала.

"Това ли очакват нашите избиратели – всеки ден БСП да прави демонстрации в Народното събрание и да използва Народното събрание за циркова арена? В петъка развяваха байряци. Утре, в други ден какво ще ни се случи – може би някой ще се обеси на балкона. Мисля, че не е редно Народното събрание да се превръща на цирк", разпеняви се заместник-председателката на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева. Попитана дали решението е съгласувано с Бойко Борисов, Караянчева се изпусна с "да". Което накара другият заместник-председател на групата Красимир Велчев да се опита да замаже конфузното положение. "Това беше съгласувано с ръководството на ГЕРБ, но последвалото предложение дойде съвсем спонтанно и, откровено казано, от групата, съвсем набързо коментирахме това предложение, то дойде по този повод – благодарение на това държание на парламентарната група на БСП. Ние не можем да продължаваме да търпим този цирк и уронването на авторитета на най-висшата институция на държавата", се оплете в обяснения той. Все пак успя да уточни, че е било съгласувано почивката да е от 26 октомври до 4 ноември, както предвиждаше първоначалният проект на решението. А

изтеглянето на ваканцията

депутатите от ГЕРБ го решили самостоятелно, тъй като "все пак сме народни представители, ние също имаме право да взимаме решения".

От АБВ също се обявиха против дългата почивка на депутатите, а от ДПС реагираха остро. Според тях това е поредният гаф на мнозинството в Народното събрание. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ обяви, че ситуацията приличала на необявено извънредно положение в страната.

"Поведението на управляващото мнозинство го оценяваме като национално безотговорно, истерично, паническо. Те са в ситуация на политически нокдаун, или както някои наши колеги го оценяват – като цунгцванг. Този акт е поредният гаф на ГЕРБ и бягство от политическите дебати в Народното събрание и обществото, което е подмяна на конституционния ред и държавното устройство в страната", коментира лидера на ДПС Карадайъ. За ГЕРБ Народното събрание било цирк, но действията на управляващата партия пряко рефлектирали върху качеството на живот на българските граждани. Ето защо ДПС вижда изхода от тази ситуация в разпускане на този парламент и определяне на дата за предсрочни избори. Карадайъ призова БСП и Реформаторския блок, както и другите партии, за обединение, за да се предотврати фалшификация и подмяна на вота на българските граждани.

Недоволни от неочакваната депутатска ваканция бяха и от

опозиционната част на Реформаторския блок

тъй като по спешност трябвало да се разгледа предложението им за промяна в Изборния кодекс. Проблем се появи, след като наши емигранти във Великобритания алармираха, че заявленията им за гласуване са надхвърлили ограничението от 35 секции, разрешени за друга държава. Председателят на ДСБ Радан Кънев припомни, че в сряда парламентът трябваше да гласува и решение за анкетна комисия, която да проучи фактите около грабежа "Белене". Кънев окачестви решението на депутатите от мнозинството като проява на крайна политическа безотговорност. Той призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да дисциплинира депутатите си или лично да поеме политическа отговорност за това решение заедно с националистически партии и популисти. Кънев напомни, че Министерският съвет по конституция има инициативата за свикване на извънредно парламентарно заседание. "Нашият категоричен призив е лидерът на ГЕРБ, който е и министър-председател, да вземе да си свика народните представители на извънредно заседание. В противен случай – да не се крие зад Караянчева, Цветанов или който и да било, а лично той да понесе пълната политическа отговорност за това, че българският парламент няма да работи и няма да приеме изключително важни за нацията решения", категоричен бе Радан Кънев. Той коментира с ирония твърденията на двамата Цветанови заместници за спонтанността на решението. "В Народната милиция по-често е имало спонтанни решения, отколкото в ГЕРБ". Кънев намекна и за договорка между партията на Борисов и "Атака".

Малко по-късно през деня БСП и ДПС събраха необходимите подписи – 51 при изискуеми 48 за свикване на извънредно пленарно заседание, и внесоха искането в парламентарното деловодство, като настояват то да е в петък. От левицата предложиха дневен ред в три точки – отмяна на решението за предизборна ваканция на Народното събрание, разглеждане на търговско споразумение с Канада и парламентарен контрол. Според конституцията Димитър Главчев е длъжен в 7-дневен срок да насрочи събиране на депутатите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст