Още една “баба” ще обгрижва капиталовия пазар

Подписване на меморандум за създаване на Съвет за развитие на капиталовия пазар в България - Иван Такев БФБ

Нееднократните опити на различни  институции за стимулиране на развитието на капиталовия пазар показват, че са необходими общи, обединени усилия в тази посока, действията поединично не са достатъчни. Това каза председателят на КФН Карина Караиванова при подписването  на 10 октомври на меморандум за създаване на Съвет за развитие на капиталовия пазар в България.

Този документ е парафиран от 14 браншови съюзи, "БФБ-София" АД, "Централен депозитар" АД, Комисията за финансов надзор (КФН) и други пряко ангажирани с развитието на българския капиталов пазар организации. Съветът има и един асоцииран член – Американската търговска камара в България, а документът остава отворен за присъединяване на още членове.

 "Изследване на Световната банка, направено в 80 държави, показва, че нарастването на пазарната капитализация на борсата с 5 процентни пункта води до директен ефект – нарастване на брутния вътрешен продукт с 2500 евро на глава от населението", каза още Караиванова.

Факт е, че българският бизнес се финансира предимно чрез банките, допълни тя. "Компаниите много рядко набират капитал през фондовата борса и там липсват интересни, съвременни инструменти, които да привлекат българския и чуждестранния инвеститор." Председателят на регулатора увери, че  ангажиментът на представляваната от нея институция е сериозен –  КФН "има намерение да работи по същество" и вече има "предложение за такъв пакет от мерки, който да сформира гръбнака на тази стратегия."

 "Имаме готовност съветът да заработи веднага ", каза Караиванова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст