В Сапарева баня е единственият в Европа гейзер-фонтан

Сепарева баня

Сапарева баня е един малък модел на красива България. Градът привлича с уникална и дива природа и богато културно-историческо наследство. Сапарева баня е град в Югозападна България и е част от Кюстендилска област. Намира се върху северното било на Рила на 15 км от Дупница. Градът е известен с неговата гореща минерална (103 °C) и чиста планинска вода, както и с гейзера в центъра на града.

Гейзерът е горещ извор, изхвърлящ с прекъсвания вода над повърхността на Земята. Името "гейзер" идва от наименованието на исландския извор Гейсир (от исландски: gjósa, "избликвам"), един от първите, станали известни в Европа. Гейзерите се образуват само при определени хидрогеоложки условия, които са налице само на няколко места по света, поради което те са сравнително рядко явление. По света са известни около хиляда гейзера, около половината от които се намират в Националния парк Йелоустоун в Съединените щати.

Градът е на много удобно кръстопътно място. Разположен на само на 75 км югозападно от София и на 56 км от областния център Кюстендил. В близост до община Сапарева баня минава една от основните пътни артерии в страната – международен път Е79, част от международен транспортен коридор № 4.

Сапарева баня е известна с горещите си минерални извори. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан с температура 103 °C. След неуспешен ремонт той е превърнат в изкуствен фонтан, поддържан от помпен агрегат. Скулптурата в непосредствена близост до гейзера е построена от българския скулптор Вълко Ценов.

Природните богатства, климат и местоположение на общината са отлична предпоставка за развитието на балнеолечение, екологичен и селски туризъм. Средната надморска височина в периметъра на селището е около 750 м, като релефът тук може да се отнесе към типа на хълмисто-нископланинския релеф. А това означава, че няма да затрудни никой турист, решил да обходи района.

Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни. Това е голямата ценност и основата за развитие на града като курортен център. В последните години са направени сериозни инвестиции.

За любителите пътешественици и откриватели в Сапарева баня и околностите има няколко църкви, параклиси и манастири. В тях се съхраняват ценни икони и образци на възрожденското резбарско изкуство, а някои впечатляват с уникалната си вътрешна дървена архитектура.

Сред забележителностите е средновековна църква "Свети Никола", която се намира в градския парк, в центъра на града. Построена е през ХІІ-ХІІІ век и реставрирана през 1937 г. по проект на арх. Рашенов. Изградена е от тухли върху каменни основи. Характерният ѝ градеж, тухлените редове, замазани през ред, както и дванадесетстенният купол и аркирани ниши определят живописния ѝ вид. Църквата е била изцяло изписана отвътре, като от стенописите до днес са запазени само отделни фрагменти. Тя е паметник на културата от национално значение.

Преобладаващият планински релеф, стръмните склонове на Кабулския дял на северозападната част на Рила с дълбоко врязаните реки Джерман и Горица, Седемте рилски езера и екологично чистата и почти девствена природна среда създават великолепни условия за планински туризъм. От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Курорта Боровец и Рилският манастир. От близките села могат да се предприемат интересни туристически походи из Северозападна Рила.

По екологична пътека може да се стигне до водопада на река Бистрица, маркирани пътеки отвеждат до планинските хижи, а любителите на височините могат без особени усилия да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и други. Особено преживяване предлага посещението на каскадата от седем водопада, предпоследният от които – Овчаренският, е висок 39 метра.

Сапарева баня и курортът Паничище са изходен пункт и за туристически маршрути, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст