ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Беззаконие: Не е известно на какво валидно основание са върнати турските граждани на Анкара

мвр

"Не разбирам какво е правното основание на тези граждани, били те 7 или 72-ма, извън пределите на България към територията на Турция. Доколкото ми е известно, ние имаме безвизов режим, тоест всеки гражданин на България може да влезе на територията на Турция само с документа си за самоличност и обратно. Това, че са влезли на територията на България, не съставлява никакво нарушение". Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Здравка Калайджиева, бивш съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), в отговор на въпрос – дали страната ни е нарушила правата на турските граждани, които върна на Анкара.

От друга страна, доколкото Турция твърди, че издирва тези граждани по подозрение, че е извършено някакво престъпление – било то основателно, или не, би трябвало да подлежи на процедура по екстрадиция, в която са компетентни българските наказателни съдилища. Това се прави във всички случаи, когато се изисква предаването на едно лице във връзка с обвинения по някакви подозрения. Такъв е случаят, да кажем, с господин Гюлен в САЩ. САЩ отказаха да предадат заподозрения, преди да получат документи за екстрадиция и да ги разгледат.

МВР посочи като основание споразумението за реадмисия, но това споразумение не е приложимо спрямо турски граждани. То е приложимо спрямо лица, които са влезли в територията на Турция и оттам са преминали на територията на България, но не са турски граждани. Турските граждани могат да пребивават, да влизат и излизат от Турция, когато намерят за подходящо. Така че, към този момент не е известно на какво основание, валидно и приемливо основание, са били изведени тези хора от България и са били преведени на турските власти.

Според Калайджиева не може да става дума за яснота по законовите основания за действията на органите на МВР. Законите се създават тъкмо за това – да създадат възможност за защита на основни права и интереси на хората. И ако такава процедура не се спазва, то просто става дума за произволни действия.

Тайни споразумения, които засягат права и свободи, не може да има между държавите. Когато едно действие е законно, това значи, че законът е достъпен, така че всеки да може да предвиди последствията от своето поведение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст