ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бундесбанк: Търговските банки да свикват с ниските лихви

домберт

Банките от еврозоната трябва да спрат да обвиняват регулаторните органи и централните банки за тяхната настояща нерадостна съдба и да приемат, че те не могат автоматично да имат правото на комфортна бизнес среда. Това заяви членът на Бундесбанк Андреас Домберт, цитиран от Ройтерс.

Повод за това негово изказване е факта, че банките от региона на единната валута се борят с намаляващи печалби и свиване на техните маржове с оглед на рекордно ниските лихви, интензивната конкуренция, остарелите бизнес модели на управление и високата наличност на лоши активи, влияещи негативно върху техните финансови баланси.

Банките често обвиняват отрицателните лихвени проценти на ЕЦБ за стреса, под който се намират кредитните институции, но Андреас Домберт предупреди критиците да не се намесват с независимостта на централната банка. "В светлината на тази критика, може би е време за приятелско напомняне, че независимостта на централната банка не е предмет на какъвто и да е спор", заяви той на банкова конференция в Лондон.

"Поставянето под въпрос на централната банка, дори само мълчаливо, може да обърка както финансовите пазари, така и обществеността за това кой е отговорен, когато става въпрос за решения по отношение на водената парична и надзорна политика", допълни Домберт.

Според него банките би трябвало да свикнат с ниските лихви и да настроят техния бизнес така, че да могат да възстановят доверието на инвеститорите и да се конкурират дори в среда на прекалено ниски лихвени ставки. Не е работа на централните банкери, регулаторните органи или на политиците да предотвратят, или да разрешават трудните ситуации за банковия сектор, смята представителят на Бундесбанк.

"Казано направо, никой не може да очаква по-комфортна среда за финансовата индустрия, нито някакво определено ниво на лихвените ставки, нито определена пазарна среда, нито определен вид или степен на регулиране", подчерта Домберт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст