ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Белгийци движат химията

Солвей

Единствена по рода си инвестиция направи у нас в края на септември Белгия. Тя е в Технологичен и иновационен център "Технофос". Това е международна демонстрационна база за развойна дейност и новаторски разработки в производството на фосфати. Проектът на компанията "Екофос Груп" е реализиран в рамките на три години, като са инвестирани 10 млн. евро. Така Девня ще се превърне в световна топ локация на фосфатната индустрия. Освен това по 30 млн. евро влага всяка година тук "Солвей", а "Агрополихим" реинвестира печалбата си.

Белгийските компании у нас не се стремят към бързо разрастване, а всъщност имат дългосрочни проекти и визия за развитие в региона.

Кралство Белгия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. От 2010-а, когато стокообменът ни прескочи 1 млрд. евро, той постоянно расте. А през 2015 г. търговията стигна до 1.461 млрд. евро и страната заема седмо място в българския износ. През цялото време салдото е положително за България.

Като цяло износът ни в периода между януари и юли намалява с 3.1% на годишна база – до 13.2 млрд. евро, отчитат от БНБ. Най-голямо понижение за периода се наблюдава при стоковите групи мед и изделия от мед, както и при минерални горива, минерални масла и продукти от тяхната дестилация.

Това най-ярко се илюстрира и при стокообмена ни с Белгия. Тя бе единственият голям пазар в ЕС, към който износът ни спада. Данните на БНБ показват още, че през седемте месеца най-силно намалява износът за кралството – със 168.7 млн. евро (-32.4%) спрямо същия период на 2015 година. Това обаче не е резултат от липса на интерес в двустранните отношения. Напротив. Обяснението за спада е просто – нерафинираната мед е водещата стока в експорта за кралството с дял от 25 на сто. А както показва статистиката, цените на суровините и на нефтопродуктите все още са значително по-ниски спрямо миналата година.

Едно от ключовите предприятия износители е базираното в Пирдоп дружество "Аурубис". То не работеше поради планов ремонт през април и май, а фирмата изнася медни аноди за Белгия, които се преработват и отиват към Китай. Това е намалило продажбите в тази посока, а възстановяването на обемите изисква време.

България от години е интересна за белгийските компании. По данни на БНБ привлечените инвестиции от Кралство Белгия за периода 2005-2015 г. са в размер на 1.087 млрд.евро. През миналата година страната заема 10-о място по този показател. Освен това по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани като клас А шест проекта, в които участват белгийски инвеститори: "Kумерио Мед" АД в Пирдоп, "Девен" АД в Девня, "Солвей Соди" АД – Девня, "Електрауиндс България" ЕООД – София, "Пайплайф България" ЕООД и "Мелексис България" ЕООД.

Освен тях белгийската пивоварна компания "Интербрю" също беше у нас няколко години като собственик на "Каменица" АД – Пловдив, "Астика" – Хасково, "Плевенско пиво" АД и "Бургаско пиво" АД. "ЕПИК Електроник Асембли" ЕООД, част от международната група EPIQ, разви силно предприятие в Ботевград, което впоследствие продаде.

Кралство Белгия разполага с ефективно действащи механизми за застраховане на експортните кредити и инвестиции в България. Това пък обяснява присъствието на големи компании у нас. А най-добрият пример е увеличаването на вложенията им в региона на Варна. Присъствието на белгийските компании като "Солвей" и "Агрополихим" е важно за икономиката там.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст