ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предупредиха Мей в Брюксел: Няма лесен “Брексит”

брексит

Франция е предупредила британския премиер Тереза Мей, която за пръв път участва в среща на високо равнище на ЕС, че ако Лондон иска прекалено много отстъпки по време на преговорите за излизане от съюза, ще се сблъска с твърд и неотстъпчив ЕС, предаде Асошиейтед прес.

Мей накратко запозна колегите си с начина, по който Великобритания смята да излезе от ЕС, но около този процес останаха много неясноти, защото все още не е задействана клаузата за "Брексита". Мей каза, че няма да има втори референдум, и потвърди, че клаузата е малко вероятно да бъде задействана по-рано от края на май.

И Обединеното кралство, и ЕС имат интерес да продължим да работим в тясна връзка, каза Мей, но веднага се натъкна на съпротива. Френският президент Франсоа Оланд настоя, че ЕС не бива да отстъпва от основни свои ценности само за да не изгуби Великобритания като свой бъдещ съюзник. Трябва да го заявя съвсем твърдо: Госпожа Тереза Мей иска "Брексит"? Преговорите ще са трудни, каза Оланд.

Канцлерът Ангела Меркел също каза, че на практика пътят ще много тежък и че и тя, и други лидери чакат Великобритания да ги уведоми, че напуска съюза.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че докато няма уведомление от страна на Лондон, няма и преговори. Той добави, че би бил най-щастливият човек, ако "Брекситът" стане обратим. "Но решението за това дали е обратим, или не, е в ръцете на самите британци", каза Туск.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст