ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Агенцията по вписванията бавно регистрира сделки с имоти в София, назрява протест

Агенция по вписванията

Брокери на недвижими имоти и граждани организират днес протест пред Агенцията по вписванията в София, ядосани от бавното вписване на изповяданите вече сделки с имоти, съобщават организаторите на протеста в нарочно писмо до медиите.

Те твърдят, че има драстично забавяне на вписванията на актове, ипотеки, възбрани и всякакъв вид документи – вместо в законовия срок, вписването се проточва до месец и повече. Това се отразява негативно на страните в сделките с недвижими имоти и всички лица, пряко и косвено свързани с тях. Според брокерите забавянето на вписванията създава благоприятни условия за имотни измами, води до провал на сделки и създава излишно напрежение между страните по сделките.

Протестърите обвиняват Агенцията и в издаване на документи с невярно съдържание като удостоверения за тежести и справки по партиди за физически и юридически лица, което – ако е вярно, е страшно нарушение. Става дума за това, че за едни имоти се отразяват несъществуващи обстоятелства. За други имоти се пропускат вече съществуващи обстоятелства – например ипотеки и възбрани и дори прехвърлителни сделки, твърдят още недоволните. Ако пък купувачите плащат с пари в брой и решат да преведат сумата веднага, едва след около половин месец ще знаят дали продавачът не е злоупотребил и не е прехвърлил имота на трета страна.

Протестърите настояват Агенцията да наеме още 10 служители служители, които да се занимават приоритетно с вписване на сделките и подлежащите на вписване актове  и документи в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст