ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банките напускат Великобритания

лондон

Несигурността около "Брексит" принуждава големите международни да подготвят изтеглянето на някои от операциите си от Великобритания в началото на 2017 г., предупреди шефът на Асоциацията на британските банкери (BBA) Антъни Браун, цитиран от The Guardian. Според него общественият и политически дебат в момента води страната към погрешна посока.

Повечето международни банки вече имат проектни екипи, работещи по въпроса кои финансови операции трябва да бъдат преместени, за да се гарантира, че те ще могат да продължават да обслужват техните клиенти, както и срокът, в който това трябва да се случи и как това да се направи най-добре, отбеляза шефът на BBA.

Браун допълва, че мнозина от по-малките банки вече планират да започнат тяхното преместване още преди Коледа, докато по-големите банки се очаква да стартират този процес през първото тримесечие на следващата година.

Британският министър за "Брексит" Дейвид Дейвис и финансовият министър Филип Хамънд са се опитали миналата седмица да дадат отново гаранции, че ще направят всичко, за да съхранят статута на Лондонското сити след като страната напусне ЕС. Но заявеното от правителството намерение да поеме контрола върху свободата на движение към Великобритания се възприема широко сред официалните длъжностни лица като удар върху какъвто и да е шанс за запазване на настоящите условия за търгуване за банките. Сега британските банки се ползват от така наречените паспортни права. Те им позволяват да предлагат безпрепятствено услугите си на компании и физически лица из целия ЕС, тъй като Великобритания е член на единния пазар. Все пак "труден Брексит" би означавал, че страната ще загуби тези паспортни права.

Тези неясноти са сред основните причини много от банките да изнесат някои от операциите си извън Обединеното кралство. "Голдман Сакс" например прави планове да прехвърли около 2000 от служителите си от Лондон в конкурентен европейски град, пишат от The Guardian.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст