ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кунева защити стипендиите за ромски деца

министърът на образованието и науката Меглена Кунева посети 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“ - София

Учениците от ромски произход, които ще получават стипендии от по 30 евро на месец, са деца, които са се борили да изградят характер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи. Това каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпрос дали има дискриминация при раздаването на стипендии.

Средствата, които Министерството на образованието ще отпусне за стипендии на ромските деца за две учебни години, са 218 000 евро.

Кунева каза, че и българските деца, също получават държавна подкрепа – през програми като "Твоят час", стипендии за отличен успех и други механизми. "Тези стипендии са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%. Това са 12 евро, или 24 лева от общата сума. За сравнение учениците за успех взимат средно по 35 лева, независимо какъв е етносът им, а таванът е 50 лева. Аз смятам, че нещата са съпоставими", обясни Кунева.

Според образователния министър подкрепа има за всички деца в България. "Говорим за ученици в гимназията. 700 ромски деца в гимназията би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образование. Това са деца, които 10 години полагат усилия, борили са се с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер", поясни Кунева.

"Говори се, че стипендиите премахвали равния старт. Това е точно обратно – в момента равен старт няма. Едно дете, което расте в къща с книги, дете, на което и двамата родители говорят български и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, които ще се заинтересуват и ще искат то да се проявява по-добре, не е равно на едно дете, което няма тези условия", посочи тя.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст