ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шестима осъдени за измама и изнудване на мъж в Русе, по обвинение на ОП –Русе

Затвор

Шестима са осъдени за измама  и изнудване на мъж от гр. Русе, по т. н. дело „Щастливото бебе“, след разглеждане на делото на три съдебни инстанция и уважени   протести на Апелативна  прокуратура – Велико Търново  и Окръжна прокуратура – Русе. Между осъдените са бивш служител в Община Варна и ясновидец.

Ивайло К. и Божидар К. от Варна, заедно с Десислава И. и Камен Г. от Русе като  извършители, подпомогнати от Георги Н. от Шумен и Илиян Б. от Русе са признати за виновни и осъдени за това, че в периода 18 – 19 февуари 2012 г., в гр. Русе и гр. Варна, с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили и поддържали  в мъж от гр. Русе  заблуждение, че той, съпругата му и дъщеря му са призовани от прокурор Г. В. да се явят в Окръжна Прокуратура – Варна, за да им бъде повдигнато обвинение за пране на пари, че ще бъдат арестувани и ще им бъде отнето имуществото, като прокурор Л. Д. може да оправи нещата срещу сума от  200 000 евро и с това му причинили имотна вреда в размер на 200 000 лв., като измамата е извършена от повече от две лица, сговорили се предварително за нейното извършване и представили се като длъжностни лица – прокурор Г. В. и прокурор Л. Д. Измамата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай – престъпление по  чл. 211,  вр.  чл. 210,   вр. чл. 209  НК.

Осъдени са и за това, че  в периода от 21 декември  – 13 март 2012 г., с цел да принудят  същия мъж  да плати  60 000 евро го заплашили, чрез изпращане на съобщение на телефона  „задава се силен дъжд, а ти се разхождаш без чадър”,   че ако не плати искана сума има опасност да подхвърлят наркотици на дъщеря му и тя да бъде арестувана, и с това му  причинили  значителни имуществени вреди в размер на 3 000 евро на стойност 5 867, 49 лв.  – престъпление по чл. 213а НК.

Камен Г. е признат за виновен в това, че в периода 17 септември 2007 г. до 13 март 2012 г., в гр. Русе., държал боеприпаси, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339, ал. 1 НК.

Ивайло К.  и Камен Г. са осъдени на по пет години лишаване от свобода при „общ” режим,  глоби в размер на 6000 лв. /за Ивайло/  и 5000лв /за Камен/ и конфискация на имущество.

Божидар К. е осъден  на  две години лишаване от свобода, което на  основание чл.66, ал. 1 НК е отложил с изпитателен срок от пет години,  глоба 5000 лв. и конфискация на имущество.

Десислава И. на три години лишаване от свобода, с пет години изпитателен срок и глоба в размер на 5000 лв.

Илиян Б.  и Георги Н. на по две години и шест месеца лишаване от свобода, с  пет години изпитателен срок  и  глоба по 5 000 лв.

Всички са  осъдени да заплатят солидарно на пострадалият  16 811 лв. обезщетение за причини имуществени вреди от престъплението.

Присъдата на Върховен касационен съд е влязла в сила.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст