ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОП – Ловеч задържа общински служител за лихварство

арест

Окръжна прокуратура – Ловеч привлече като обвиняем и задържа до 72 часа Филип Вълчанов – техник – еколог в отдел „Екология“ в община Луковит за лихварство – престъпление по чл. 252 от НК.  Вълчанов   е раздавал парични заеми на множество лица, срещу което ги е задължавал и е получавал лихва. Дейността му е за период повече от пет години.

Действията на прокуратура срещу Вълчанов са в рамките на разследване,  ръководено от ОП – Ловеч за извършени престъпления от длъжностни лица в община Луковит.

По материали от извършена проверка на ДАНС, ОП – Ловеч е образувала досъдебно производство срещу Филип Вълчанов и други лица, затова че през настоящата година, като длъжностни лица в Община-Луковит, в съучастие като извършители, са изготвяли документи с невярно съдържание – отчетни форми за назначаване на физически лица и за отчитане на извършена работа по 6-месечна програма за временна заетост, финансирана със средства от ЕС в размер на около 400 000 лв. Чрез тези документи, в които са вписвани и лица, реално неангажирани по проекта и живеещи в други населени места на страната, двамата са получавали и присвоявали средства, които са се полагали на фиктивно заетите като възнаграждение, а в други случаи, са присвоявали част от възнаграждението на реално ангажирани лица.

Същите лица са изпълнявали в Община-Луковит и дейност по раздаване на помощи – 21 тона хранителни продукти, получени от ЕС, предоставени на БЧК за нуждите на социално слаби граждани. Чрез съставяне на неистински документи, общински служители са присвоявали част от хранителните продукти и са ги продавали за своя сметка.

По делото са извършени претърсвания и са иззети документи, вещи и др. свързани с разследването.

Разследването продължава, като предстои повдигане и на други обвинения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст