Бил Клинтън харчил от фондацията си за лични нужди

бил клинтън

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън е харчил средства от благотворителната Фондация "Клинтън" за лични нужди. Това пише вестник "Вашингтон пост", като се позовава на публикувани от "Уикилийкс" документи.

Изданието посочва, че във фондацията е било създадено перо за разходи "на президента и семейството му – за частни пътувания, престои в хотели, почивки и други подобни".

Съветникът на Клинтън Дъглас Банд е създал фирма на име "Тенео", която е събирала средства от известни компании като "Дау кемикъл" и "Кока-Кола", които са били превеждани включително на самия бивш президент. Една от компаниите клиенти на "Тенео" е платила 8 милиона долара на фондацията и 3 млн. на самия Клинтън. Друг клиент на "Тенео" е платил на Клинтън около 2 млн. долара за участие в публични прояви и речи между 2011 и 2015 г., а през 2013 г. е платил 225 хиляди долара на Хилари Клинтън за реч.

Вестникът отбелязва, че говорителите на Бил и Челси Клинтън, както и на фондацията са отказали коментар. Говорителят на кампанията на Хилари Клинтън Глен Каплин също не е пожелал да коментира документите и е заявил, че те са "хакнати от руската държава и са използвани като оръжие от Уикилийкс".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст