“Делян” е ГОРЕ, държавата губи нарочно Арбитража за БТК в Париж срещу негова фирма

Янева-Ченалова

Интернет ресурсът Биволъ публикува поредната порция разкрития за аферата "Яневагейт". Публикуваме материалът едно към едно.

"Адвокатът Иван Тодоров имал пряк достъп до ГОРЕ. Кое е това ГОРЕ?  ГОРЕ – разбирай „Делян“. Звучи като последната инстанция в държавата! Адвокат Тодоров се сдобил с тази привилегия като спечелил дело на БТК, която била на фирма на „Делян“, срещу Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/ пред арбитража в Париж. АдвокатЯвор Камбуров, който защитавал АПСК,  умишлено загубил делото за 30 млн. /евро/, с което на практика сериозно е бил ощетен държавния бюджет. В крайна сметка адвокат Тодоров получава благоволението на „Делян“ и „ходи горе постоянно“. Това разказва адвокат Мондешки на своите събеседници. Владимира Янева потвърждава: „Аз съм говорила с Делян знам, че се познават.“

Тези стряскащи твърдения излизат от нов фрагмент от разговор между Владимира Янева, Румяна Ченалова и Момчил Мондешки. В същия разговор се обсъждат и „излетяли“ синдици, заради които Христо Иванов трябвало „да яде бой“.

Ето и самият разговор, който беше записан в студиото на Биволъ след като с голям зор успяхме да съберем пред микрофоните отново заедно Влади, Руми, Момчил и кучето Бени.

Транскрипция:

Янева: …, че Иван ще го видиш?

Мондешки: Ахъм.

Ченалова: Що той?

М: Ся вече можеш съвсем спокойно да се видиш с Мария, на Младен… Адвокатката, която си виждала два-три пъти долу при Катя. Да ти обясни за какво, какво говори с цялата си наглост, за тебе. Преди нали трябваше все пак да се пазиш да не би случайно тя… а сега, просто можеш да я видиш. (въздиша) Не го е срам. Ходи горе постоянно.

Я: При кой?

М: Делян, Делян.

Ч: Как па се е намърдал там?

М: Мм. Още преди време, когато течеше делото с БТК, за уволнените 114 хиляди души. Тва беше част от приватизационната сделка да не се уволнят в продължение на две години. Бяха уволнени и сумата беше около 30 милиона обезщетение, което трябваше да плати на Делян фирмата. Тогава, Камбуров защитаваше АСПК, Иван Тодоров – БТК. Тогава Явор Камбуров загуби умишлено.

Я: Мм.

М: Мда, така че… Още тогава работеше, това беше преди шест години. Познават се.

Я: Аз съм говорила с Делян знам, че се познават.

М: Работят… Иван Тодоров е толкова нахален, че ти го гониш през вратата той влиза през прозореца. Нищо не остава скрито, така че то ще излезе. Цецо Банков излита.

Я: Щоо?

М: Като синдик. Министърът го е предложил да го заличат заради украинския посланик.

Ч: Абе ужас.

Я: (не се разбира) делото. Иии… не, не, не…

М: Излита. Ани Миленкова излетя.

Ч: Така ли? Защо?

М: Лишиха я от права, по тва.

Ч: По кое?

М: Няма право да бъде арбитър повече никога и са дали за предложение да я заличат като синдик.

Ч: Защо?

М: Еми арбитър заради някакво дело по арбитража, по което пуснали сигнал. Значи в момента пусне ли се сигнал по някое дело, министърът веднага го приключва.

Ч: Брее, то тоя май, ще яде дърво

М: Той пък що не яде бой?

В същото телевизионно изявление Борисов отдели много време на случващото се с БТК, като заяви, че е чист като сълза и няма никакво отношение нито към „Делян”, нито към приватизацията на БТК. Но дали е така? Когато според Мондешки адвокат на Държавата умишлено е загубил делото за 30 милиона евро в полза на „Делян“, на власт е Борисов. Той като министър-председател има пряка отговорност за Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол /АПСК/

Адвокат Тодоров: Нямам нищо общо с Пеевски, вижте фактите

Биволъ потърси мнението на замесените в скандалните записи на разговора лица. Пратихме питания за мнение и коментари до адвокатите Иван Тодорв и Явор Камбуров. С нас по телефона се свърза единствено адвокат Тодоров. Той изпрати и писмено становище, което публикуваме в края на статията без редакторска намеса.

Адвокат Тодоров категорично отхвърли твърденията, че е близък и работи с Пеевски и призова да се анализират фактите. „Всички медиите на Пеевски подеха тотална и масова клеветническа кампания срещу мен. При това положение как си представяте, че мога да имам отношения с него? Освен това аз съм водил и дела срещу Пеевски. Всякакви твърдения за подобни обвързаности са абсурдни“, заяви той. Проф. Иван Тодоров уточни, че кантората му защитава БТК още от 2003 г., преди приватизацията, и телекомът е останал негов клиент при 6 различни собственици. Той каза още, че не е имал информация някой от редуващите се собственици на БТК да е бил свързан с Делян Пеевски. Адвокат Иван Тодоров призова да се види самото арбитражно дело и обясни, че не е възможно да има договорки с Камбуров. „Камбуров е авторитетен адвокат и с всички сили защитаваше интересите на държавата, но просто искът беше адресиран неправилно“, уточни Тодоров.

Биволъ опита да се свърже за коментар и с адв. Камбуров, но без успех.

Факт е, че медиите притежавани и свързани с Пеевски брутално атакуваха председателя на ВКС Лозан Панов преди една година, като замесиха и името на Иван Тодоров. Тиражираха се твърдения, че той изпратил на Лозан Панов СМС-и по повод Рождество.

„4estito Rojdestvo, Lozane! Otdavna ne si idval v ofisa… Ivan Todorov“

След това адвокат Тодоров излезе с опровержение, че не е изпращал подобно съобщение и то е просто изфабрикувано, като показа разпечатки от мобилния си телефон. Наша проверка установи, че СМС-ите изпращани от адв. Тодоров са изключително на кирилица и български език. Не стана ясно защо за атаката срещу шефа на ВКС е използвано името на известния адвокат. Не се изключва възможността авторитетната адвокатска кантора на Иван Тодоров да е пречка пред конкретни нечистоплътни приватизационни интереси, поради което той да е станал мишена на интриги и оклеветяване, заедно с неудобния на статуквото във ВСС шеф на ВКС Лозан Панов.

В разговора се твърди, че фирма приватизирала БТК е на депутатата от ДПС Делян Пеевски. По арбитражното дело има привлечени две фирми: Viva Ventures Holding и Неф Телеком България. Не е ясно за коя от двете Мондешки твърди, че е на „Делян“. Според адвокат Тодоров той е представлявал „Неф Телеком България“.

Факт е, че още през 2009 г. АПСК завежда арбитражно дело срещу Viva Ventures и Неф Телеком България защото „инвеститорът“ не е спазил ангажимента си по приватизационния договор да не намалява персонала в телекома и е бил съкратил „114 000“ души според Мондешки. Цифрата е несериозно завишена. Реално става дума за 5000 съкращения.

В края на август тази година БТК беше продадена от руската банка на КГБ – ВТБ на контролирана от Спас Русев и братя Велчеви люксембургска фирма за символичната за стойността си стойност срещу 150 млн.евро мостови заем. Връзката на бившия финансов министър Милен Велчев и бизнесмена Спас Русев лъсна преди време от скандалната “яхтена снимка” на която бивши царски министри играеха карти с криминални фигури на яхтата на Русев в Монако. Интересното е, че именно тази връзка и снимка беше разкрита от тогавашния главен секретар на МВР – Бойко Борисов, който заплаши с оставка и обеща разкрития, но впоследствие млъкна и остана на поста си. За тези схеми и сиви операции информира своите читатели и вестник "Банкеръ".

Така реално Велчеви стоят от двете страни на сделката, като продавач и купувач. Държавата в лицето на българското правителство не се намеси да предотврати обсебването на Телекома от руска банка под санкции, неясни интереси и средства без прозрачен произход. Според международни дилъри загубата за държавата и бюджета от тази съмнителна сделка се изчислява на над 700 млн. евро. За разлика от българските медии, в Русия изригна медийна вълна от публикации, които директно разкриха, че българският премиер Бойко Борисов е получил комисионна от 50 млн. евро за да си “затвори очите” пред действията на ВТБ и да остави сделката да мине без никаква държавна реакция. Виж единствената публикацията на Биволъ по руските медии тук: https://bivol.bg/borisov-vtb-50-mln.html. Скандалът надхвърли границите на страната и стана предмет на интерес сред международната общност, въпреки тоталната цензура на руските публикации в България. Вестник "Банкеръ" писа и за това в свое разследване.

Финансови експерти споделиха пред Биволъ, че Борисов е бил лично уведомен предварително , че продажбата на БТК чрез ВТБ ще донесе сериозни щети на националния ни интерес, но както стана ясно, не е реагирал. Вероятно това обяснява голямата му  нервност в студиото на Нова ТВ, докато коментираше записите и сделката за БТК.

Публично известено е, че основен фактически собстеник на БТК беше фирмата на банкера Цветан Василев “ТЦ-ИМЕ” АД. Явно обаче “Делян” е припознавал собственостите на шефа на КТБ като свои, без да има финансово участие и в това си качество те са артикулирани сред неговите приближени надолу по веригата. При всички случаи записаното откровение в разговора изисква сериозен анализ и съответни изводи.

„Долу при Катя“

Този детайл от разговора е важен. Явно става дума за кабинет на първия етаж в СГС, където са се провеждали срещи между Мондешки, Янева и трети лица. Идентичността на „Младен“ и адвокатката „Мария“ остава неизяснена засега. Възможно е да става въпрос за свързани с кантората на адвокат Тодоров лица. Младен също е и малкото име на брата на адвокат Мондешки, който също е юрист.

„Как пиянстват зодиите“

За да разслабим актьорския екип и да дадем малко ведрост на слушателите, след сухата „компроматна“ материя накарахме Ченалова да чете хороскопи, в които се разкрива какво е пиянството на зодиите. Тя се справи блестящо, като цялата трупа избухна в непосредствен смях, превъплъщение достойно за великия Станиславски. Сигурни сме, че Бойко Борисов ще ни оцени! Все пак той е посещавал един път опера и един път театър в компанията на Вежди Рашидов. Каним го да посети и нашето студио, и да удари пак един белот с продуцентите и актьорите. А може и да се престраши да участва в понататъшните епизоди, ако има желание за изява.

Становище на проф. Иван Тодоров

Фирмата, която представлявахме по време международното арбитражно дело, за което Бивол пише, беше Неф Телеком България и в нея акционери бяха 15-20 реални и главно чуждестранни акционери. Поради тази причина не виждам никакъв начин тя да е била притежавана от г-н Пеевски. Между другото това лесно може да се провери. Много е нелепо и жалко, когато някой дрънка без да се е поинтересувал как в действителност стоят нещата.

Кантората, в която работя сме адвокати на БТК от приватизацията през 2003 г. Смениха се много собственици, но управляващият екип на компанията явно е бил доволен от нас и поради това не сме били сменяни при промяна на собствеността. По тази линия бяхме привлечени и като адвокати на Неф Телеком България, в което няма нищо необичайно. Само да спомена, че доколкото си спомням делото започна още през 2009 г., когато нямаше и помен даже от приказки за връзка между г-н Пеевски и БТК. Във всички международни юридически справочници ние сме на първо място по Litigation и Arbitration и е съвсем нормално да ни търсят по международни арбитражни дела.

Наистина се смяхме с колегите, като прочетохме как по едно арбитражно дело, което е водено от фирмата, в която работя, адвокатът на насрещната страна Явор Камбуров, бил направи така, че неговият клиент да загуби делото срещу защитавания от нас клиент.

Ако това твърдение действително е казано от действащ адвокат – както се твърди че това бил адв. Кирил Мондешки – то със сигурност мога да твърдя, че колегата никога не е участвал в международно арбитражно дело и никога не е чел подобно решение, включително по конкретното дело.

Всеки клиент по големите арбитражни дела има сериозни правни отдели. И тези правни отдели участват в подготовката на делото и в частност на документацията. Ако някоя адвокатска фирма тръгне да губи умишлено дело, това със сигурност незабавно ще се забележи от юристите в съответния правен отдел. Нещо повече – липсата на активност ще се забележи и от арбитражния съд. Това би нанесло неимоверно много-по-големи вреди на всяка една сериозна адвокатска фирма, много повече отколкото да й дадат някакви пари.

А как ще се обясни на целия екип юристи, работещи по дадено арбитражно дело, че трябва да то да бъде загубено? И колцина ще се съгласят с подобно нещо. Няма сериозна адвокатска фирма, която да постъпи така.

Ако се прочете арбитражното решение по съответното дело и се види документацията по него, ще се разбере, че кантората на адв. Камбуров е хвърляла големи усилия да спечели делото, представени са огромен брой документи, правни искания и сериозни становища. Даже беше поискан отвод на единия от арбитрите – доста нетипично за адвокат, който иска да загуби дело. Всички, които познават адвокатите от фирмата на адв. Камбуров и самия адв Камбуров знаят, че подобни твърдения как фирмата му нарочно загубила дело, са пълни глупости и са израз на липса на елементарен опит по това как се водят международни арбитражни дела. Което ме кара да мисля, че голяма част от това, което записваните говорят са просто измишльотини. Още повече че адвокатската кантора на адв. Камбурова се ползва с висок авторитет и фигурира сред най-добрите фирми във всички международни юридически справочници.

За голяма радост международните арбитражни състави по никакъв начин не могат да бъдат купени. Поради много причини – това са авторитетни юристи, с високи доходи, с много високи хонорари като арбитри. Да би се намекнало някъде за подобна случка за даден арбитър и неговото бъдеще като арбитър и въобще като юрист на международната сцена приключва. Никой арбитър в световен арбитраж няма да си позволи това.

Що се отнася до конкретното международно арбитражно дело, то нямаше как да бъде спечелено от държавата. Поради простата причина, че клиентът ни не е страна по договора за приватизация, който е в предмета на делото и няма как да отговаря вместо страна по договора. Който и да беше на мястото на фирмата на адв. Камбуров, щеше да загуби делото.

Това ме кара да мисля, че нещата, които се говорят от тримата записани колеги, са много далеч от истината –дали умишлено, дали поради други причини – не знам. Така че каквото и да говорят – просто вече не бих могъл да им вярвам за каквото и да било.

Фирмата в която работя има най-много международни арбитражни дела. Ще отбележа, че никога не сме се уреждали да сме адвокати на държавата – винаги са ни наемали срещу нея. Това също е показателно. Досега, може би и поради късмет, сме спечелили всички. И не е имало как изключително авторитетните български и чуждестранни фирми, защитаващи отсрещните страни, да правят все така, че клиентите им да губят. Последното голямо арбитражно дело (най-голямото в България) беше на Атомстройекспорт срещу Белене, което също спечелихме заедно с чуждестранните ни партньори. А адвокатът на държавата беше една от най-авторитетните международни адвокатски фирми – лидер в арбитражните производства.

Още повече ме развесели как съм бил ходил „горе“ при г-н Пеевски.  Преди време във всички медии, свързани с г-н Пеевски, писаха неща, които звучаха неблагоприятно за мен. Включително се публикуваха някакви смс-и, които с разпечатка от телефона ми показах, че са фалшиви. Интересно как съм се имал с човек, който е инициирал писания срещу мен. Да не говорим, че още през далечната 2003 г. при приватизацията на БТК, аз водих всичките дела срещу турския КОЧ Холдинг. Тогава държавата в лицето на Министерския съвет и Агенцията за приватизация взеха решения в полза на КОЧ Холдинг, които бяха отменени от съда. Не знам дали това е добра основа за симпатия с определени кръгове.

Бидейки кантора, която води големи дела и консултира големи сделки, съвсем нормално е да бъдем повод за разговори в юридическите среди. Но все пак съм имал надежда тези разговори да не са очевидни глупости. Вероятно подобни словоблудства ще има и за напред – нищо ново под слънцето. Вместо такива разговори, колко по-добре щеше да се използва това време да се напише една статия, учебник или да се каже нещо смислено.

Нямам представа дали въпросните разговори на тримата записвани са автентични или манипулирани или някои неща са нарочно казвани. Но поради очевидните разминавания между думите на тези хора и очевидните факти, смятам, че не си заслужава да се обръща повече внимание на подобни махленски приказки или украсени небивалици. Не твърдя, че тези хора не могат да кажат случайно и нещо вярно. Но достоверността е нулева.

Прокуратурата упорито отказва да извърши проверка по същината на фактите и обстоятелствата, които се разкриват в публикуваните от Биволъ записи по аферата #Яневагейт. Тази упоритост драстично противоречи със задълженията и отговорностите на прокуратурата. Именно непоколебимият отказ на Главния прокурор Сотир Цацаров, който е основен участник в сагата, е твърде симптоматичен и говори сам по себе си. Безконтролната му власт на шеф на държавното обвинение в момента се използва със силен привкус на основателни съмнения за конфликт на интереси. Няма #КОЙ да разследва самия Цацаров, а той и никак не ще да си направи харакири. За нас е важно, че този случай изигра ролята на лакмус за тежките порочности в българската съдебна система. Единствено една независима, обективна и професионална проверка би могла да установи степента на истинност на разказваните сюжети от двете съдийки и известния адвокат в тези разговори, да констатира евентуални престъпления на висшестоящи властници. Показателно обаче е, че наблюдаваните речетатив, понятийна характеристика и идейна парадигма на хора решаващи човешки съдби и определящи законността в обществото, разкриват всъщност моралния, професионален и етичен провал на цялата съдебна система в България. Провал, който деформира живота на няколко поколения до обреченото /не/съществуване на една агонизираща и оставена на доизживяване в материална и духовна нищета нация".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст