Пентагонът кани Турция за офанзивата срещу Ракка

аштън картър

Турция е желан участник в подготвяната офанзива за отвоюване на град Ракка, който е бастионът на "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви в Брюксел американският министър на отбраната Аштън Картър. Той се присъедини към високите оценки за турския принос в успехите на бунтовническите групи, изтласкали джихадистите от сирийско-турската граница и по-конкретно в отвоюването на град Дабик .

Затова, според Картър, трябва да се работи заедно с турските сили в по-широк план и по-дълбоко в територията на Сирия. Картър разговаря с турския си колега  Фикри Ъшък в рамките на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел.

Турция няма да преустанови военната си операция в Северна Сирия, въпреки предупрежденията от съюзниците на сирийския президент Башар Асад, заяви междувременно външният министър Мевлют Чавушоглу. Той съобщи, че поддържаните от страната му бунтовници са били атакувани вчера, но това няма да спре "борбата ни" срещу групировката "Ислямска държава". 

По-рано командир от коалицията, включваща "Хизбула", иракски милиции и ирански подразделения, предупреди турците да не се приближават до Алепо. 

Чавушоглу посочи, че целта на операцията е контролираният от джихадистите град Ал Баб близо до турско-сирийската граница.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст