Гръм и мълнии заради ромските стипендии

Роми

Ученици от Софийската математическа гимназия обявиха, че излизат на протест заради решението на Министерството на образованието ученици от цигански произход да получават стипендии в размер на 30 евро месечно  при успех над 3.50. По същата причина майки от цялата страна организираха протести през седмицата с аргумента, че дискриминират децата им.

Недоволството не стихна дори след като на 27 октомври министерството на Меглена Кунева реши да не разбунва духовете предизборно и рязко промени намеренията си. Първоначално бе обявено, че 40% от парите за ромските стипендии, или общо 218 080 евро за двете години на програмата, ще дойдат от републиканския бюджет. Новото решение е средствата от бюджета, предвидени като съфинансиране по проекта, да отидат само за 150-те учители, които ще обучават уязвими групи гимназисти от ромски произход. Така 30-те евро месечно, които ще получават 700 ромчета за две години, ще дойдат от Ромския образователен фонд, който се съфинансира от Световната банка, Института “Отворено общество”, Европейската комисия и други.

Министър Кунева обясни внезапната смяна на позицията си с “повишената обществена чувствителност” по темата и обеща в бъдеще да следи стриктно дали учениците от уязвимите групи посещават редовно училище, включително и чрез прилагане на санкциите, които общините могат да налагат на родителите.  Обясненията й обаче не успокоиха протестиращите, а ги провокираха да търсят нови аргументи. Майки от Стара Загора, Враца и София, които се организират в социалните мрежи, твърдят, че недоволството им няма нищо общо с етническата принадлежност на ромските гимназисти. Те протестират срещу факта, че досега стипендията за отличен успех е около 40 лв., а за ромски деца с успех 3.50 ще е 60 лева. Според тях не бива да се създават стимули чрез изкуствено насаждане на разделение между децата.  

"Явно в МОН не са усвоили математическите неравенства, които се изучават в началния курс, щом 3.50>6.00? Да не говорим, че социалната стипендия и тази за деца с увреждания е почти три пъти по-ниска от "ромската", се казва в позиция на Патриотичния фронт.

Лидерът на "Евророма“ Цветелин Кънчев също се обяви срещу ромските стипендии, които ще се дават дори при критично нисък успех. Той бе категоричен, че това решение създава напрежение вътре в ромската общност и в обществото като цяло, затова резултатът от него не може да бъде интеграция. "Ромските стипендии са само троха. Това е едно опипване на почвата за големите пари, които ще идват от Брюксел тепърва“, коментира Кънчев.  

Министерството на образованието запали искрата и побърза да се оттегли, но проблемът си остава. Той не е етнически, а социален. Хората скочиха срещу мярката, не защото засяга ромски ученици, а защото собствените им деца не са достатъчно добре осигурени. Социалната ни система е твърде скромна и зависима от подаяния, за да си позволяват институциите да се заиграват с темата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст