ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Последни препятствия пред СЕТА

Кристия Фрийланд

Въпреки че Белгия склони да подпише Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Европейския съюз и Канада, приемането му е забавено за неопределен срок, а канадският министър на търговията Кристия Фрийланд предупреди, че има още пречки за преодоляване.

"Има още работа за вършене. Трябва да бъдат предприети още стъпки преди подписването", предупреди в Отава Фрийланд и подчерта, че страната й е готова да подпише важното споразумение тогава, когато Европа бъде готова.

Първоначално подписването на спогодбата бе насрочено за 27 октомври, но се оказа, че белгийският регион Валония не е съгласен с някои от клаузите й и това блокира приемането й, за което се очакваше канадският премиер Дъстин Трюдо да пристигне в Брюксел. Въпреки това преговорите продължиха и валонците дадоха съгласието си в четвъртък.

"Чака ни разглеждането на важно споразумение", заяви канадският премиер Шарл Мишел на пресконференция след края на маратонските разговори с ръководството на Валония в лицето на премиера на областта Пол Манет.

Постигането на валонското съгласие не е краят на одисеята – след него трябва, освен Белгия, и останалите 27 страни – членки на ЕС да сложат подписа си под СЕТА. Белгийският премиер Шарл Мишел увери медиите, че това ще се случи в петък. Официални представители на Белгия, Франция и Люксембург съобщиха, че посланиците на страните членки неофициално са одобрили белгийските документи и са поискали от столиците си да дадат потвърждение до полунощ в петък (след редакционното приключване на броя).

Същевременно нова дата за подписване на споразумението все още не е определена, съобщи източник от Брюксел пред Франс прес. Същият източник, пожелал анонимност, сподели, че поставяният досега краен срок за парафирането на СЕТА е бил не толкова необходимост, колкото "инструмент" за оказване на натиск за приемане на спогодбата. Сега, след като бъдат отстранени всички пречки, вероятно днес председателят на Европейският съвет Доналд Туск ще се свърже с канадския премиер Джъстин Трюдо, за да обсъдят следващите стъпки, които могат да включват и церемония по подписването на споразумението, съобщи АФП, позовавайки се на източници от ЕС. След като това бъде направено, СЕТА ще влезе условно в действие, докато бъде ратифицирана от парламентите на всички страни от ЕС – процес, който ще отнеме години.

Междувременно канадският министър на търговията показа, че не е обезпокоена от клаузата, позволяваща на Валония да се откаже от сделката. "Всяко търговско споразумение, както показа и Великобритания с решението си да излезе от ЕС, дава възможност за излизане от него", заяви Кристия Фрийланд. Търговските споразумения не бива да препятстват националния суверенитет и това е в сила и за СЕТА, подчерта тя.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст