ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разплащат 100 млн. лв. по програмата за регионално развитие

път обход монтана пътища

До края на годината ще бъдат разплатени около 100 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съобщи зам.-министърът на регионалното развтие Деница Николова. Сумата се формира от средствата, предназначени за първа вноска към Фонда на фондовете и плащания по осите за техническа помощ и пътна инфраструктура.

Николова обясни, че страната ни няма притеснение за изпълнение на програмата по отношение на изискванията на ЕК за обем реализирани проекти и усвоени средства към края на 2018 година.

"Размерът на сертифицираните разходи, които трябва да отчетем към ЕК до края на 2018 е 948 млн. лв. или 31,42% от бюджета на програмата, и нямаме притеснения  към момента, че стойността може да бъде постигната. Последните анализи, които правим, ни дават основание за оптимистичната прогноза“, уточни Николова. Към днешна дата 76% от програмата и нейния ресурс от над 3 млрд. лв. е отворен за кандидатстване от бенефициентите, а още догодина ще има достъп до 100%.

Членовете на комитета на ОПРР дадоха "зелена светлина" на Управляващия орган да сключи финансово споразумение с Фонда на фондовете,  което дава възможност 370 млн. лв. от програмата да бъдат насочени за допълнителни инвестиции към проекти за обновяване на  градската среда и туристическа инфраструктура под формата на комплексни и интегрирани туристически проекти. Три фонд-посредника ще предоставят нисколихвени кредити за реализация на проектите. Очаква се фондовете да стартират  приема на проекти за оценка около средата на 2017 година.

В началото на 2017 г. Министерството на здравеопазването ще има възможност да кандидатства със своето проектно предложение за близо 164 млн. лв. по проекта за реформа в спешната помощ.  С този ресурс ще бъдат обновени и преоборудвани изцяло 198 центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали в страната.  Допълнително ще бъдат ремонтирани и модернизирани 34 спешни отделяния в държавите болници, с което ще се покрият нуждите от съвременна спешна медицинска помощ в цялата страна. 

"Предвидено е и закупуване на нови линейки, като към европейските средства ще се добавят допълнителни от бюджета на здравното министерство, за да се обнови парка с реанимобили", уточни зам.-министърът. В областта на образованието, със средства от програмата се предвижда да се даде възможност за инвестиции  на филиала на Медицинския университет във Враца за обучение на медицински специалисти в специалност "Обществено здраве". 

Одобрената  индикативна програма за работа през 2017 г. включва още стартиране на проектите за  деинституционализация на деца лишени от родителски грижи и възрастни.

През следващата година малките 28 градове, бенефициенти по ОПРР, ще получат възможността за кандидатстване с проекти за допълнителен ресурс. Бюджетът ще се формира от спестените средства след провеждане на първите обществените поръчки по приоритета за финансиране на по-малките градове.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст