Валутният пазар притихна в очакване на новини от Щатите

валути

Доларът е напът да отчете най-големия си месечен ръст от май насам благодарение на спекулациите, че Федералният резерв ще повиши щатските лихви през декември. Вероятността да се получи лихвен подем до края на годината достигна 73% през тази седмица (а беше 68% през миналата). А Европейската централна банка, "Бенк ъф Инглънд" и "Бенк ъф Джъпен" все още умуват дали да не увеличат паричните стимули за икономиките си. Поредното съвещание на паричния комитет на щатската централна банка е на 1 и 2 ноември – седмица преди президентските избори зад Океана.

Индексът, следящ движението на американската валута, се е увеличил с 2% през октомври, а самата тя е била  най-печеливша сред съперниците си от десетте най-развити стопанства. Зелените пари се изкачиха до най-високата си котировка срещу еврото (от грубо 1.085 щ. долара за евро) на 25 октомври и до най-високата си цена към японската валута от 29 юли досега – 104.87 йени за долар. Впоследствие американската парична единица отстъпи от максималната си оценка към еврото и се върна на цена над 1.09 долара за едно евро. Това се случи след публикуването на по-слабите от очакваните данни за доверието на американските домакинства – индексът, отчитащ нагласите на потребителите, се е понижил до 98.6 пункта през октомври срещу 103.5 месец по-рано. Заявките за бизнес съоръжения през септември пък са намалели с 1.2% – най-много за последните седем месеца, анулирайки 1.2-процентния августовски ръст. Което се дължи на скромното търсене през третото тримесечие и на слабостта му зад граница.

Настроението на търговците на евро пък постепенно се разведрява. След като единната европейска валута потъна в началото на седмицата и впоследствие започна да се възстановява, те дойдоха до извода, че сривът е приключил. Оптимизма им подкрепят и публикуваните силни фундаментални показатели на еврозоната. Индексът, следящ активността в секторите на производството и услугите, се е повишил до 53.7 пункта през октомври срещу 52.6 през септември – най-високият им ръст за тази година. Индексът на германския институт IFO, който отчита настроенията на бизнеса, пък се е повишил до 110.5 пункта през този месец (след 109.5 през миналия), което е най-високата му стойност от април 2014-а. 

Великобритания изненада с 0.5% ръст на БВП през третото тримесечие (при прогноза за 0.3%) и 2.3% на годишна база. Добрата новина се дължи единствено на силата на сектора на услугите. След публикуването й обаче се разбра, че 7 хил. работници от автомобилния бранш в Съндърланд очакват от японския производител на коли "Нисан" – един от най-големите задгранични работодатели в Обединеното кралство, да увеличи инвестициите си в завода си в североизточната част на страната и да гарантира работните им места. От примера на "Нисан" се зарази и застрахователят "АКСА", чието поделение за недвижими имоти продължава да работи по плана си да изгради най-високия небостъргач в лондонското Сити. Почти по същото време Конфедерацията на британските индустриалци обяви, че индивидуалното потребление остава в добро здраве. Това се разбира от индекса на продажбите на дребно, достигнал до най-високото си равнище за последната повече от година.

Валутни анализатори на "Голдмън Сакс груп" пък смятат, че обезценяването на паунда не е приключило и че той е с 10% по-скъп от реалната си стойност. Те посочват, че поевтиняването на английската валута през октомври е свило дефицита по текущата сметка на страната от малко над 6% от БВП – до около 3.3 процента. За да бъде достигнат обаче целевият недостиг от 1.5% от БВП чрез стимулирането на местните износители, реалната оценка на британските пари трябва да е 20 и 40% по-ниска от котировките преди BREXIT.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста вял. Средният дневен валутен оборот достигна едва 1251.6 млн. евро (2448 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.9% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст