ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Идеята за назначаването на Кристалина Георгиева е лично на президента на Световната банка

Форум "Да

Кристалина Георгиева е най-добрият лидер за екипа, който може да се справи със световните предизвикателства, заяви говорителят на Световната банка Дейвид Тейс пред БНР.

"Решението да бъде поканена Георгиева за изцяло новия пост на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е лично на президента на банката Джим Йон Ким и тя ще докладва лично на него", обясни Тейс.

"Позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е изцяло нова и тя беше дадена на Кристалина Георгиева заради нейната безупречна репутация на много добър професионалист и човек, който прави така, че нещата да се случват. Джим Йон Ким я избра, защото чувстваше, че тя ще бъде най-добрия лидер, който да ръководи нашия екип с основна задача да се справя с глобалните предизвикателства", обясни говорителят. 

Вчера Европейската комисия съобщи, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева подава оставка от поста си на заместник-председател на институцията.

Отговорностите на Георгиева в Еврокомисията ще бъдат поети от Гюнтер Йотингер до избора на нов титуляр, който отново ще бъде българин.

В съобщението се отбелязва, че считано от 2 януари 2017 г., тя се връща в Световната банка, където ще бъде изпълнителен директор.

"За мен е чест, че през последните седем години работих за Европейския съюз и България като комисар по хуманитарна помощ и като заместник-председател по бюджет и човешки ресурси", се казва в нейно изявление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст