ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Адвокати скочиха на лекарите в Бургас – не знаели как да освободят “болните им клиенти” от съда

Съд - Бургас

Лекарите в Бургас масово нарушават правилата за издаване на медицински документи, с които се освобождават подсъдими от присъствие в съда. Това обявиха адвокати пред спецсъда в понеделник по време на делото срещу бандата с кирките. Повод за това стана липсващо удостоверение на единия от обвиняемите – Стоян Кънчев, чието отсъствие провали предишното заседание, както „Флагман” съобщи.

Адвокатът на Кънчев тогава обяви, че подзащитният му има вирус и разстройство и представи обикновена медицинска бележка за извинение. Тя бе подписана от бургаските доктори Мигарова и Миразчийска. Съдията Мариета Неделчева тогава разпореди да бъде направена специална проверка по случая. Така на заседанието в понеделник тя прочете резултатите от проверката от писмо на Регионалната здравна инспекция в Бургас. От него стана ясно, че РЗИ-Бургас е извършила съответната инспекция в АИППМП „Здраве” – медицинският център, където работят лекарките Мигарова и Миразчийска.

От проверката станало ясно, че д-р Мигарова е личен лекар на подсъдимия Стоян Кънчев. Тя издала болничен лист за заболяването на Кънчев, но той не бил в съответствие с наредбата. Адвокатът на обвиняемия веднага сигнализирал на подзащитния си да поиска редовен документ.  Затова на следващия ден бащата на Стоян отишъл в лечебното заведение. Там вместо д-р Мигарова съдействала д-р Миразчийска, която издала медицинска бележка, но и тя не била в съответствие с Наредбата за медицинската експертиза. Тази наредба предвижда издаването на удостоверение, което става по специална процедура за пред съдебни органи.

Така Стоян Кънчев се оказа, че на предишното заседание на съда е отсъствал в разрез с правилата, което накара прокурорката по делото да поиска той да бъде наказан. Адвокатът обаче веднага скочи: Не считам, че подзащитният ми трябва да носи отговорност за некомпетентността на тези медицински лица! Какви последствия сега, да му изменим мярката за неотклонение ли? Самият Стоян Кънчев също стана да се защити и добави, че се скарал на баща си, че също реагирал неадекватно.

И друг адвокат – Иво Найденов, се застъпи за обвиняемия и заяви, че баща му явно го е било срам да каже, че синът му е подсъдим, затова обявил на лекарката, че той ще е свидетел по делото. Това обаче било разбираемо. Още един от защитниците се застъпи за Стоян Кънчев и поиска да не му бъде налагана дори глоба. След това някой от адвокатите цитира бившия прокурор по делото Светлозар Костов, който бе уволнен след съмнителна процедура миналата седмица от Висшия съдебен съвет. Костов казал, че лекарите в Бургас масово не издават изискваните нормативни документи за болните обвиняеми. Това накара двама от адвокатите да потвърдят в един глас, че това е точно така.

В крайна сметка съдията се смили и не наказа Стоян Кънчев, който на делото бе с патерици. С това случаят бе приключен, но остана висящ въпросът дали лекарите в Бургас наистина масово издават незаконни медицински листове, с които освобождават обвиняеми от присъствие в съда, като така протакат допълнително процесите срещу тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст