ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Орешарски във Фейсбук: В неделя ще купуват цели секции и ще подменят чувалите с бюлетини

Пламен Орешарски

Параграф 22 публикува без никакви промени изявлението на кандидат-президента Пламен Орешарски във Фейсбук, с което се мотивират неговите очаквания за невиждани фалшификации и манипулации на изборните резултати в неделя.

"Предизвикан от многобройните въпроси и споделяния от страна на хилядите български граждани, с които се срещам, за драстични нарушения на изборните правила, а именно: не просто купуване на гласове, а купуване на цели избирателни комисии, фалшифициране на протоколи, подмяна на чували с бюлетини, както и присъствие на „мъртви души“ в избирателните списъци, искам да предложа на кандидат-президентските двойки, които ще участват в предстоящите президентски избори на 6 ноември 2016 …г., да подпишат декларация, изразяваща непоколебимото им желание и воля да понесат отговорността солидарно с партиите или инициативните комитети, които са ги издигнали.

Необходимостта от подписването на такава декларация се доказва от факта, на който всички ние, българските граждани, станахме свидетели при последните няколко избори – как български депутати разнасят чували с бюлетини в изборната нощ. Факт, толкова безпрецедентен, колкото безпрецедентна бе и липсата на последствия. Нека всички ние, които се борим за доверието на нашите съграждани, поне да декларираме нежеланието си те да бъдат лъгани от наше име и за наша сметка.

Аз, Пламен Орешарски, в качеството си на кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет, декларирам своята готовност да поема лична отговорност за действия от страна на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата ми, представляващи нарушение на законите на Република България, свързани с провеждането на настоящите президентски избори. Всяко неправомерно действие от страна на политическата сила или инициативен комитет, издигнали кандидатите за президент и вицепрезидент, да се счита като отговорност и на кандидат-президентската двойка с всички произтичащи от това последици.

Уважаеми сънародници,

смятам, че това е първото, което трябва да направим по пътя към Вашето доверие, защото би било много нелепо, както неведнъж се е случвало от практиката на многобройните победи на управляващата партия, в деня след изборите да бъдат забравяни и неглижирани всички нарушения и престъпления, извършени в изборния ден.

Днес опасността не е в купуването на гласове, а в купуването на избирателни секции, фалшифициране на протоколи и брутална и откровена подмяна на чували с бюлетини. Призовавам всички участници и подкрепящите ги организации да се обединим и заедно да сложим край на порочната практика, въведена и утвърдена от сегашните управляващи. Защото, подменяйки вота на българските граждани, те не само пречат да бъде избран най-достойният, те пречат на България да бъде една наистина европейска държава. Затова, нека преди да бъдем политици и президенти, да станем честни хора.

Декларацията е изпратена до Предизборните щабове на регистрираните кандидати за президент и вицепрезидент на Република България. Вярвам, че всички кандидати ще се присъединят към инициативата за честно провеждане на предстоящите избори".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст