ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пречат на фондовете да изплащат втора пенсия

Парламент Комисия по бюджет и финанси Даниела Петкова София Христова Николай Марев ДДПО

В поредна доза лъжливи твърдения бяха потопени частните пенсионни схеми – поводът бе вероятното начало на плащанията на втора пенсия от догодина. Властта, разбирай Министерството на финансите, се мъчи да ги осуети, защото така ще легитимира частните фондове. Затова и пречи чрез всякакви нормативни поправки да пристъпи към плащането. Целта е да се фаворизира НОИ и държавната пенсия, която той дава, и да се спечели време, през което да продължат опитите за източване на парите на хората от личните им партиди в универсални пенсионни фондове в Държавното обществено осигуряване.

Неслучайно пускането на една ретроградна и непазарна нормативна поправка даде воля на гласовете против втория стълб. Основният говорител на тази линия е проф. Любомир Христов, който клейми втория пенсионен стълб.

"Спекулира се много сериозно с размерите на пенсиите. Ако и в момента противниците на втория стълб не победят, в бъдеще това няма как да се случи”, отбеляза Даниела Петкова. С тези думи тя опонира на Христов и добави: "Категорична съм, че хората с втора пенсия в универсалните пенсионни фондове ще имат по-висок стандарт на живот от онези, които се осигуряват и ще получат пенсия само от ДОО".

 "Засега пенсионните дружества нямат резерви, за да изплащат пожизнени пенсии", смята проф. Христов. Според него високите такси, които събират частните пенсионни дружества, е трябвало “да бъдат заделяни 13-14 години като резерви, а те са ги изяли под формата на дивиденти”, твърди той.

"Работи се в посока на това пенсионните фондове да бъдат възпрепятствани да започнат изплащането на парите на хората, които се осигуряват в тях", подчерта Даниела Петкова в отговор на обвиненията.

Измененията в Кодекса за социално осигуряване третираме като поредна частична промяна. В него отново няма регламент как да стартира процесът на изплащане на пенсии от капиталовите схеми. Повече от пет години настояваме да се регламентира този процес и отново не сме удовлетворени, че това  отново не е застъпено в КСО”, посочи Даниела Петкова. По думите й има законово ограничение да се изплащат пенсиите, но продължават призивите към хората да прехвърлят парите си в НОИ.

"Настояваме, ако ще се правят промени в КСО, да се регламентира изплащането на пенсиите. Ако може парите от пенсии, които се събират от втория стълб, да не отиват в държавния бюджет, и в частност в НОИ, а по сметките на хората, които са техни собственици и те да имат право да се разпореждат с тях" – това е позицията на Петкова. Тя напомни за искането на пенсионните дружества началото на изплащането на пенсиите да може да започне пет години преди придобиването на право за пенсия по общия ред. Но в проекта е предвидено този петгодишен срок да се съкрати на една година.

Това всъщност е ябълката на раздора. Първите пенсии на жени (защото те се пенсионират на по-ранна възраст), родени след 1 януари 1960 г., НОИ трябва да изплащат някъде през 2021 година. Това означава, че при досегашния регламент частните пенсионни фондове могат да започнат да плащат втори пенсии през 2017 година. При подготвяната промяна – вместо пет години преди първата пенсия, платена от НОИ, това да става в едногодишен срок, стартът на вторите пенсии се отлага за 2020-а година. Дотогава атаките за източването на парите на осигуряващите се за втора пенсия в НОИ ще продължат.

"По този начин се възпрепятстват хората да ползват собствените си пари, въпреки желанието на пенсионните фондове да им ги изплащат", обоснова се Даниела Петкова.

Тя заяви, че пенсионните дружества подкрепят увеличението на таксите на пенсионните услуги, защото сега те са по-ниски в сравнение с  европейските стандарти.

"Трябва да се увеличи капацитетът на Комисията за финансов надзор и в частност на осигурителния надзор в нея", изрази своето мнение представителката на асоциацията на пенсионните фондове по повод увеличението на таксите на пенсионните услуги.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст