ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“ВТБ Капитал” с апетит и към “Летище София”

Летище София Терминал - 1 сграда

Руската банка "ВТБ Капитал” в консорциум с турския холдинг "Лимак” и швейцарската "Флугхафен Цюрих” ще подадат оферта за правата за опериране на "Летище София" за 35 години, съобщи Ройтерс, позовавайки се на публикация в турския вестник "Хюриет дейли нюз".

През май правителството реши да започне процедурата за отдаване на концесия на летище "София". Според транспортния министър Ивайло Московски приходите за държавата ще бъдат 1,2 милиарда лева за целия 35-годишен срок на отдаване.

През септември България удължи крайния срок за офертите за търга с един месец, до 18 ноември, заради засилен интерес към процедурата.

Ще има едно голямо авансово концесионно заплащане в началото на концесията. Също така е заложена инвестиционна програма, годишна концесионна такса, има разпределение в годините на видовете инвестиции, стандартните критерии за такъв тип концесия. Нетният ефект за държавата от целия пакет на тази концесия се очаква да бъде около 1.2 млрд. лева. 

Руската банка "ВТБ Капитал" имаше участие и във "Виваком", като срещу нея се води дело от Empreno Ventures във Висшия съд в Лондон за предполагаемо незаконно изземване и продажба на телекомуникационния оператор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст