Плевнелиев връчи националния флаг на антарктическата ни експедиция

плевнелиев

Изследванията на Антарктическия континент са по-важни от всякога и са кауза за спасяване на планетата във времена на климатични промени. Благодарение на екипа на Българския антарктически институт, България разви своя потенциал и ролята си на полярна и изследователска нация, заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията по връчването на националния  флаг на юбилейната 25-а Българска антарктическа експедиция.

На 21 ноември българската експедиция заминава за изследователската ни база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

"Антарктида представлява една десета от сушата на планетата и на Ледения континент могат да бъдат намерени отговорите на важни за бъдещето на човечеството въпроси. Българите сме част от тези усилия“, заяви президентът.

Програмата на българската експедиция за настоящия полярен сезон включва подновяването на съвместното изследване между България, Испания и Португалия на замръзналата почва. Успоредно с него, екипът на нашата експедиция ще работи отново над картографирането на района около българската база и за първи път ще изследва геологията на п-в Хана и п-в Байърс. В началото на следващата година българските алпинисти ще изкачат върховете Левски, Борис и Симеон, за да измерят характерните точки от релефа на планината Тангра. Изследователите планират също така да осъществяват изследване на подводните терени на Антарктика.

Президентът оцени като историческо постижение подписването на Парижкото споразумение за климата през 2016 г., зад което стоят достойно и усилията на българската академична общност. „Имаме нужда от смели, отговорни и ефективни действия на всички общества. Ключов елемент от тези действия са научните изследвания и конкретно тези в Антарктида –   континентът, който е най-силно засегнат от промените в климата“, заяви държавният глава.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст