Пловдив премахва всички гаражи, паркоместата ще се плащат

незаконни гаражи

Община Пловдив ще обяви гратисен период до 31 май 2017 г. за премахването на гаражите в целия град, за да се решат проблемите с паркирането. Това обяви кметът Иван Тотев при откриването на нов паркинг до надлез „Родопи“ в район „Централен“.

Подготвя се специална наредба, която ще се гласува от ОбС, чрез която на собствениците ще се дава 5-месечен гратисен период сами да премахнат гаражите си. След това ще има санкции от месечния наем, умножен по 1,5. След премахването на всички гаражи ще се увеличат поне с 30 % паркоместата, а хората ще могат да ги наемат срещу заплащане, припомни градоначалникът.

Вече се оглеждат 3 терена за многоетажни паркинги в районите „Тракия“ до блок 51, „Западен“ до парк „Ружа“ и на паркинга на бившия магазин „Евмолпия“ в „Централен“. Те ще се строят чрез публично-частно партньорство и ще се отдават на концесия. Планира се и 4-ти многоетажен паркинг с общинско финансиране в „Капана“ и зоната около съда, на мястото на бившия ТЕЛК, чиято сграда ще бъде съборена.

Проектите вече са качени на сайта на общината и вероятно до края на годината ще се дебатират от ОбС, допълни кметът.

Тотев уточни, че непрекъснато постъпват искания да се разшири „Синя зона“, защото живущи в центъра не могат да паркират пред домовете си. Не можем непрекъснато да разширяваме тази зона, затова планираме повече контрольори да работят на терен и разширяваме възможностите за купуване на билети и SMS-паркирането.

Догодина ще купим и още 2 „паяка“, за да се справим с нерегламентираното паркиране по тротоари, зелени площи и на забранени места, допълни градоначалникът.

Иван Тотев и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов откриха нов паркинг на ул. „Хан Аспарух“ до надлез „Родопи“ за 70 места.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст