Затвор и гаранция за фалшификаторите на пари

Арест за наркотрафик

ДАНС, МВР и службите за сигурност предотвратиха голяма сделка за продажбата на милиони фалшиви евро. Около 12 милиона фалшиви банкноти бяха открити в язовир край Първомай. „До момента има трима задържани. За един от тях наблюдаващият прокурор ще поиска постоянна мярка „задържане под стража”. Вторият, който ни отведе до мястото, е с парична гаранция. Третият е задържан към момента за 24 часа”, обясни в „Здравей, България” окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

„Едното лице е реабилитирано в момента, другите двама не са осъждани. Касае се за земеделски производители. Не можем да говорим за хора от престъпния свят”, допълни той.

Съответствието между истинските и фалшивите банкноти е 97%, тоест, става въпрос за много добра изработка. „В четвъртък при мен дойдоха служители от ДАНС, които съобщиха, че имат информация от техни източници, че се очаква в околностите на Първомай да бъде извършена сделка с фалшиви евро. След осуетяването на сделката три от лицата се укриха – един купувач и двама от тези, които смятаха да продадат част от банкнотите”, обясни още Румен Попов.

След задържането на едно от лицата, които са предлагали парите, той е завел органите на полицията до язовира. „Планирано е парите да бъдат укрити някъде в тази местност, защото са се движели само по черни пътища, предварително са сложили парите в найлонови чували. Част от тях бяха с допълнителни тежести – камъни и други предмети. Така че говорим за предварителен план”, поясни Попов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст