ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК показа как се гласува машинно

Местни избори 2015 гласуване бюлетини гласоподаватели

Как да гласуваме машинно на вота за държавен глава показаха от Централната избирателна комисия на редовния си брифинг.

Машинно гласуване ще има в 500 секции в различни по големина общини в цялата страна. То е въведено само за избора за президент и вицепрезидент.

Гласуването ще е реално, а не експериментално, обясниха от ЦИК. Машините имат преносима памет – данните са криптирани и отиват директно в Информационно обслужване след края на изборния ден.

За нормалното провеждане на машинното гласуване по препоръка на експерти ще бъдат осигурени 150 технически лица в цялата страна, които няма да стоят в секциите, а в сградите на училищата, където се провеждат избори. Те ще осигуряват помощ, ако такава бъде поискана от секционните комисии.

Освен това ще бъде осигурена и подмяна на машината при евентуална неизправност. Резервните машини са над 10% – или 70 броя.

Одит на системата за машинно гласуване са направили експертите доц. д-р Златогор Минчев от БАН, проф. д-р Владимир Димитров от Софийския университет и доц. Милен Петров също от СУ. Те определиха задачата си като голямо предизвикателство.

Доц. Минчев посочи, че системата не е това, което се е очаквало от електронното гласуване, но било стъпка напред към въвеждането на изцяло електронно гласуване. "Системата е сигурна, елементите, които представляват интерес, са защитени", обясни той и допълни, че като цяло са предложени допълнителни процедури, свързани със защитата на информацията. "Като цяло системата е сигурна, дали сме препоръки за процедурен контрол", поясни той.

Проф. Владимир Димитров от Софийския университет заяви, че като цяло системата не е сложна и ползването й трудно би могло да затрудни някого. Системата представлявала затворена кутия. След гласуването излиза хартиена разпечатка, от която гласоподавателят може да се увери как точно е гласувал. След това той поставя тази бележка в допълнителна урна. Чрез криптиране е гарантирано запазване на тайната на вота. Предвидени са и допълнителни процедури за осигуряване сигурността на вота и последваща проверка при протестиране на вота в някоя секция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст