ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лондон може да се откаже от “Брексит” и след задействане на чл. 50

лорд брайън кър

Великобритания може да промени намерението си да напусне ЕС и след като задейства формалната процедура за преговори за "развод" с Евросъюза, каза пред Би Би Си човекът, който е формулирал прословутия член 50 на Лисабонския договор, цитиран от Ройтерс.

Премиерът Тереза Мей обяви, че ще задейства член 50 до края на март, с което ще започне 2-годишната преговорна процедура, която трябва да приключи с формалното излизане на страната от ЕС.

Според бившия британски посланик в ЕС лорд Брайън Кър обаче, който е автор на въпросния член 50, Великобритания "може да промени намерението си в хода на тази процедура".

"В този период, ако една страна реши, че в крайна сметка не иска да напусне ЕС, всеки ще се ядосва, че това е загуба на време. Те могат да се опитат да изтръгнат някаква политическа цена, но юридически не могат да ни накарат насила да напуснем."

Кър настоява, че или парламентът, или обществото – чрез избори или чрез втори референдум – трябва да се произнесат отново по решението за напускане на ЕС в срок от 12 до 18 месеца. Той добави, че ако Шотландия гласува за независимост, тя вероятно ще получи доста бързо членство в ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст