Съдът пусна от ареста бивш шеф на митницата, стрелял по цигани

съд хасково

Хасковският окръжен съд пусна от ареста срещу гаранция от 5000 лв. бившия шеф на митницата в Свиленград Павел Лилянов. Той бе арестуван на 23 октомври, след като предишната вечер стрелял с ловен автомат по група елховски цигани в близост до ул. “Граничар”. Павел Лилянов бе шеф на митница Свиленград през 90-те години, по времето на Жан Виденов, по-късно бе заместник-кмет на Свиленград през мандата на Христо Минков, съобщава Haskovo.net.

Районният съд в граничния град му е наложил мярка зе неоткленение “задържане под стража”, а адвокатът му Веско Георгиев атакува пред окръжните магистрати тяхното определение. Прокурорът Петър Мидов също намери мотивите на първоинстанционния съд за пресилени, а наложената мярка за прекалено тежка и несъразмерна.

Защитникът на Лилянов пък оспори изцяло съображенията на свиленградския съд. “Повереникът ми не полагал обществено полезен труд. Ами че той е пенсионер, при това дълго след излизането си в пенсия се е трудил, включително като заместник-кмет. Как може да изискваш от 70-годишен човек да продължава да работи? Нямал доходи. Как да няма, има пенсия. Повечето хора на възраст в тази държава живеят от пенсия. Нямал материална свързаност с държавата. Ако разсъждаваме по този начин ще излезе, че Цветан Василев има най-силната връзка с държавата. Само дето той няма да лежи в ареста”, пледира адвокатът.

Едно от отправените към ексшефа на митницата обвинение е за незаконно притежавано оръжие. “Става дума за пушка от първата световна война, която била на дядо му. Намерена е в дома, от който Лилянов притежава една трета. Вярно е, че носи отговорност за това, но тя трябва да е съразмерна”, обясни в кулоарите на съда Веско Георгиев.

Юристът обясни още, че Лилянов бил на лов същия ден и отишъл на мястото на инцидента по молба на приятелката му. Там обаче възникнал скандал с гуляещите цигани, които му скочили и дори го замервали с камъни. Хвърлили срещу него и чугунен капак от печка. Тогава Лилянов извадил ловния автомат от колата и стрелял в краката на атакуващите го роми, за да ги спре. Не бил близнал капка алкохол преди инцидента. “Ако беше пиян, щеше да ги изтрепе. Стрелял е, за да запази живота си”, допълни адвокатът.

След оттегляне за съвещание тричленният съдийски състав с председател Стратимир Димитров освободи от ареста Лилянов, като му определи гаранция в размер на 5000 лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст