ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Завърши посещението на командира на съвместното командване на Силите за специални операции на Гърция в 68-ма бригада Специални сили

Патриарх Неофит отслужва традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия пред паметника на Незнайния воин в София. На събитието присъстват президентът Росен Плевнелиев

На тридневно посещение в Република България в 68-ма бригада Специални сили бе гръцка делегация, оглавявана от командира на Съвместното командване на Силите за Специални операции на Гърция бригаден генерал Николаос Фларис. Визитата е в резултат на постигнатите договорености между вете страни по време на срещите през първата половина на тази година на министрите на отбраната Николай Ненчев и Панайотис Каменос и началниците на отбраната генерал Константин Попов и адмирал Евангелос Апостолакис. Това съобщиха от 68-ма бригада Специални сили.

Командирът на гръцките Сили за Специални операции посети специализирания учебен център „Црънча” на българските Сили за Специални операции, където се запозна с въоръжение, снаряжение и специална екипировка, използвани в нашите специални сили.

Формирования от втори и трети батальон Специални сили демонстрираха способности при организиране и провеждане на директна акция по неутрализиране на терористи в сграда и освобождаване на заложник, алпийска подготовка, снайперска подготовка и огнева подготовка с единични и колективни умения за водене на огън, способи по инфилтриране и ексфилтриране по способите „бързо въже” и „външен товар” от хеликоптер. Бяха демонстрирани способности, при използването за обучение на оборудвания с камери кабинет, за водене на бой в затворени пространства със симулативни боеприпаси. В хода на директната акция бяха използвани реални бойни припаси и взривни вещества.

По време на двустранните разговори са постигнати споразумения за възстановяване на прекъснати традиции от предишни години на взаимно сътрудничество, обмяна на опит и участие в различни съвместни тренировки и учения на реципрочна основа между гръцките и българските Сили за Специални операции.

Първото от поредицата мероприятия в рамките на взаимното сътрудничество, договорени между бригаден генерал Николаос Фларис и командира на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, ще бъде съвместно учение с гръцките Сили за Специални операции през пролетта на следващата година на българска територия. През 2018 г. се предвижда да има друго такова учение на гръцка територия.

В рамките на посещението с оглед на подобряване на контактите с държавната власт и православната ни църква бяха проведени разговори и с областния управител на област Пловдив господин Здравко Димитров и Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст